Home Életmód Életmód hírek Jelszó a biztonság: védjük gyermekeinket, állatainkat Szilveszterkor is! Oszd meg!

Jelszó a biztonság: védjük gyermekeinket, állatainkat Szilveszterkor is! Oszd meg!

A lövöldözéssel, petárdák dobálásával – bármilyen jól “hangzik” is – nemcsak másoknak okozhatunk kárt, hanem magunknak is! A tűzijáték nagyon szép és mára szinte az újév köszöntésének szimbóluma, azonban arra kérünk mindenkit, hogy vásárláskor fontolja meg a fentieket és döntsön az ún. „kutya-, és gyermekbarát”, csendes verzió mellett.

Az év utolsó napjaiban számos súlyos petárda vagy tűzijáték balesetről, illetve állateltűnésekről olvashatunk, pedig kellő körültekintéssel, a biztonsági előírások betartásával valamint a megfelelő óvintézkedésekkel a Szilveszter ténylegesen a vidámság és a jókedv ünnepe lehetne mindenkinek.

Médiánk ennek jegyében most szeretné ismét felhívni kedves olvasói figyelmét a biztonságos ünneplés fontosságára.

Sajnos minden évben sérülnek meg gyermekek és felnőttek a felelőtlen lövöldözésnek, robbantásoknak, „nagy durranásoknak” köszönhetően. A petárda ugyanis nagyon könnyen okozhat  mechanikai és égési sérüléseket. És nemcsak a testrészeink, hanem a gyermekeink, embertársaink lelki épsége is sérülhet, hiszen hallhattunk már hirtelen, hangos zaj okozta dadogásról, vagy hosszan gyógyuló, az oktalan ijesztgetésből következő traumatikus élményről is. Portálunk ezúton is csatlakozik a Fiatal Családosok Klubja azon kezdeményezéséhez, amellyel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az év végéhez közeledve is fokozottan figyeljük egymás, gyermekeink, környezetünk védelmére.

FONTOS A TÖRVÉNYEK ÉS A TÁRSAS EGYÜTTÉLÉSI NORMÁK BETARTÁSA

Ahhoz, hogy mindannyiunk számára – kicsiknek és nagyoknak is – felhőtlen legyen ez a különleges este, szükséges, hogy figyelemmel legyünk egymásra és betartsuk azokat a szabályokat, amelyek arra szolgálnak, hogy fizikai biztonságunk és lelki épségünk ne kerüljön veszélybe. Különösen fontos, hogy csak engedélyezett pirotechnikai eszközöket vásároljunk, és azokat az előírásokban rögzített módon, körültekintően használjuk.

Residents burning crackers during Diwali Celebration in Sector 23 of Chandigarh on Thursday, October 19 2017. Express Photo by Sahil Walia

Mit tehet a hangos ünneplésre készülő?

A pirotechnikai eszközöket összesen négy kategóriába sorolja a 173/2011 (VIII. 24.) új pirotechnikai törvény:

1.Az egyes és kettes kategóriába tartozókat egész évben meg lehet vásárolni. A hármas kategóriába tartozó tűzijátékok korlátozás alatt állnak: ezeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni, használni őket csak december 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet. Megtartani január 5-éig lehet, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni. A négyes kategóriába tartozó tűzijátékokat nem lehet még ezen időszakban sem megvásárolni és használni.

2. Az úgynevezett bomba-tűzijátékok már most szilveszterkor sem lehet megvásárolni. A petárda birtoklását is tiltja a jogszabály, a büntetés akár

150 ezer forint

is lehet.  Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!

3. Úgy tárolja őket, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá! Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

4. Ne szerelje szét vagy alakítsa át a termékeket! Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse őket!

5. Kézben tartva ne működtessen tűzijátékterméket, és ne hajoljon fölé! Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot. A tűzijáték-rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, ami lehet akár egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.

Budapest, 2014. január 1.
Elhasznált petárdák és szemét a szilveszteri ünneplés után a belvárosi Vörösmarty téren 2014. január 1-jén.
MTI Fotó: Czimbal Gyula

6. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék – de minimum egy vödör víz –, hiszen az ördög sosem alszik. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazónak. Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett. Vigyázzon arra, hogy az ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

7. Ha valaki megsérül, ha megtörténik a baj, tehetünk néhány dolgot a sérülés, vagy a fájdalom súlyosságának enyhítésére. Ha lehetséges, le kell venni az érintett területekről az ékszereket, illetve a ruhadarabokat. Az égett területet legalább 10-15 percig hűteni kell (például hideg vízzel), majd fertőtleníteni és sterilen bekötni. Ha a seb vérzik is, akkor óvatosan vizezzük! Kevés vízzel öblítsük a seb környékét és sterilen kössük be.

Erősebb vérzés esetén helyezzünk rá gézlapot és mindenképp hívjuk a mentőket a 104-es vagy a 112-es segélyhívó számon.

Ha leszakad az ujj, akkor azt mielőbb le kell mosni és légmentes zacskóba tenni, majd a zacskót jégkockán hűteni kell a mentők érkezéséig.

Budapest, 2017. december 28.
Szilveszteri tûzijátékokat árusító ideiglenes stand Budapesten, a Rákospalotai határút és a Szentmihályi út keresztezõdése közelében 2017. december 28-án. A pirotechnikai eszközöket december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet felhasználni.
MTI Fotó: Mónus Márton

ÓVJUK ÁLLATAINKAT IS!

Ne feledkezzünk meg a kertes házak „négylábú családtagjairól” sem, akik a kíméletlen durranásoktól kétségbeesve keresnek menedéket a gazdájuk lábához bújva, vagy ösztönösen, fejvesztve menekülnek utcáról-utcára, míg végleg el nem tévednek, vagy súlyos baleset nem éri az úttesten. Jobb esetben a robaj elcsitulásakor reszkető lábbal hazatalál a bundás házi kedvenc, de sokszor napokig az utcán csavarog, ahol egyrészt kiszámíthatatlanul viselkedhet, másrészt balesetet okozhat, amelyben nemcsak az állat, de a járművekben utazók is megsérülhetnek. Hivatalosan az 1998. évi XXVIII. állatvédelmi törvény 5 § és kormányrendelet írja elő, hogy az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásról.” azonban ahhoz, hogy mindannyiunk számára – kicsiknek és nagyoknak is – felhőtlen legyen ez a különleges este, szükséges, hogy figyelemmel legyünk egymásra!

Mit tehetnek az állattartók?

  1. A kertben lakó kutyákat szilveszter délutánján vigyük be a lakásba, esetleg zárjuk be a garázsba, pincébe (olyan helyre, ahova kevésbé hatol be a zaj). Kerüljük az olyan helyeket, amelyek nem minden oldalról zártak, azaz valaki szabadon bedobhat egy petárdát.
  2. Ha tudjuk, hogy kutyánk félni fog, kérjünk előre nyugtató-tablettát az állatorvostól és bódítsuk el az ebet néhány órára. Ha szakszerűen járunk el, nem történhet semmi baj a kutyával.
  3. Az esti etetést, utolsó séta időpontját úgy válasszuk meg, hogy megelőzzük a durrogatatás kezdetét. Legjobb, hogy ha a sötét beálltával már el sem hagyjuk a lakást.
  4. Ha nem tudjuk elkerülni a szabadban való sétáltatást vagy közlekedést, akkor feltétlen pórázon vigyük a kutyát. Úgy adjuk rá a nyakörvet, hogy véletlenül se bújhasson ki belőle.
  5. Veszély esetén a kutyák a falkavezér utasítását várják, annak viselkedéséről vesznek mintát. Ha a gazdi nyugodtan viselkedik, a kutya sem esik olyan könnyen pánikba.
  6. Szilveszterkor a kutyát ne hagyjuk egyedül, különösen akkor, ha tudjuk, hogy félős. Sajnos ezt az áldozatot meg kell hoznia a gazdiknak, ha nem akarják állatuk életét kockára tenni.
  7. A tűzijátékhoz hozzászoktathatjuk a kutyát. Fontos, hogy az eseményhez jó emlékek társuljanak, így ha meghalljuk az első durranásokat, kezdjünk játszani a kutyussal, jutalmazzuk meg, egészen a tűzijáték végéig legyünk vele. Így a jó emlék marad meg benne.
A lövöldözéssel, petárdák dobálásával – bármilyen jól “hangzik” is – nemcsak másoknak okozhatunk kárt, hanem magunknak is! A tűzijáték nagyon szép és mára szinte az újév köszöntésének szimbóluma, azonban arra kérünk mindenkit, hogy vásárláskor fontolja meg a fentieket és döntsön az ún. „kutya-, és gyermekbarát”, csendes verzió mellett.

Forrás: pestisracok.hu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version