Home Tudástár Autók - motorok - hajók Jelentős anyagi teher szakadhat az elektromos autósok nyakába

Jelentős anyagi teher szakadhat az elektromos autósok nyakába

Elektromos autó töltő Budapesten, a 3. kerületben, a Pünkösdfürdő strand előtt. 2023-ban. Kép tulajdonosa: Bognár Géza

A szakértők szerint a casco esetén akár a többszöröse is lehet az elektromos autók biztosításának díja a benzines vagy dízeles változatokhoz képest.

Számos előnnyel járhat egy hagyományos üzemanyaggal működő autó lecserélése egy elektromos meghajtású járműre, de a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításainak a díjai. A Hungarikum Alkusz szakértői szerint a kötelező biztosítás esetén nincsen releváns különbség a díjban, tapasztalatuk szerint az eltérés pár ezer forint lehet.

Casco biztosítás esetén azonban az elektromos autók díja akár többszöröse is lehet, a magasabb vállalt önrész ellenére is

– írja az Economx. Mindez azzal indokolható, hogy az elektromos autóknál olyan káreseményekre is fel kell készülni, ami a benzines vagy dízel autók esetében nem merül fel.

Elektromos autók esetén jellemző kár lehet a töltés közbeni villámcsapás, vagy akár a töltőben keletkezett kár. Ahhoz, hogy teljes biztonságban tudjuk gépjárművünket, a szakértők szerint kiegészítő biztosításként érdemes olyan assistance szolgáltatást választani, ami az akkumulátor lemerülése/meghibásodása esetén elszállítja a járművet a legközelebbi töltőállomásig vagy szervizig, ez azonban plusz költséggel jár.

A két típus árazása közötti lehetséges eltérést befolyásoló tényezők közül a casco esetében elsősorban a magasabb helyreállítási költséget emelték ki, ami nem kizárólag a magasabb alkatrészáraknak köszönhető, hanem annak is, hogy az elektromos autók esetében más javítási lépések merülnek fel, a javítás magasabb technológiai költséggel jár és megfelelő szakértelem is szükséges hozzá – írja a gazdasági lap.

A fentieknek köszönhetően az elektromos autók átlagkárai nagyságrendileg 40-50 százalékkal magasabbak, és a casco biztosítás díja is ehhez igazodik.

A tulajdonos/sofőr adataiban, illetve a jármű kategóriájában való eltérések kapcsán úgy fogalmaztak, hogy minden adat ugyanúgy befolyással bír a kalkulált díjra. Ennek megfelelően itt is a vidéken élő, 30 évnél idősebb, több éve balesetmentes vezetők körében érhető el magasabb díjkedvezmény a kötelező biztosítás szempontjából. Casconál a jármű teljesítménye/értéke is fontos tényező, azaz egy kisebb teljesítményű és értékű jármű díja alacsonyabb.

Ami a kedvezményeket illeti, ugyanazok érhetők el a piacon mindkét módozat tekintetében függetlenül a jármű meghajtásától. Nincsenek ugyanis arra vonatkozó jogszabályok, hogy a biztosítóknak bármiféle kedvezményt kellene adniuk az elektromos hajtású járművek után. Ezzel együtt több társaság is adhat kedvezményt a KGFB-re. Fontos azonban észben tartani, hogy ez üzletpolitikai célú kedvezmény, vagyis bármikor visszavonható.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version