Menetrend, amely alapján pénteken végre eldől, hogy ki lesz a főpolgármester. Ha nem fellebbez senki.

Döntött a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) arról, hogyan számolják újra a főpolgármesterekre leadott voksokat, amire a Kúria – többkörös jogorvoslati eljárás végén – kötelezte az NVB-t. A mintegy 800 ezer voksot nem központilag vizsgálják át, hanem kerületenként összegyűjtve, 23 helyszínen. Eredményt pénteki újabb ülésén hirdet majd az NVB, de az ellen megint lehet fellebbezni – a Kúrián, majd az Alkotmánybíróságon is. Az újraszámolásra a Kúria vasárnapi döntése kötelezi a választási szervet.

Csaknem 5 héttel a június 9-i választások után, pénteken, július 12-én már tényleg végeredményt hirdethetnek a főpolgármester-választáson – írja a HVG.hu. A portál úgy értesült ugyanis, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfő délutáni ülésén olyan menetrendet fogadott el, amely szerint hétfőtől számítva

legfeljebb 6 nap alatt kell végezni

a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámolásával és az ennek alapján előálló új eredmény kihirdetésével, ám ez utóbbi már pénteken meg is lehet.

A jelenlegi állás szerint a három jelöltre leadott érvényes voksok:

  • Karácsony Gergely – 371 578 szavazat,
  • Vitézy Dávid – 371 537 szavazat,
  • Grundtner András – 38 995 szavazat.

Tehát a fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra – Vitézy javára történt – visszalépése után versenyben maradt három jelöltre összesen 782 110 érvényes szavazat érkezett, ezeket kell most rövid idő alatt újraszámolni. Az eredetileg érvénytelennek minősített mintegy 25 ezer szavazatot már korábban újraszámolták.

Az, hogy most a korábban már érvényesnek ítélt voksokat is újraszámolják, annak a következménye, hogy az Alkotmánybíróságig (Ab) elvitt jogorvoslati eljárásban az Ab úgy döntött, hogy a Kúriát új jogorvoslati eljárásra kötelezi. A Kúria pedig megsemmisítette az NVB eddigi, 41 szavazatos Karácsony-előnyt mutató eredményét, és az összes, csaknem 800 ezer érvényes voks újraszámolását rendelte el.

Várhatóan az NVB egy újabb ülésen, péntek reggel 9 órára meghirdetett ülésén fogja megállapítani a főpolgármester-választás immár jogerősnek tekinthető, végleges eredményét, vagyis nem várnak nemcsak vasárnapig, de még a 6 nap szombati lejártáig sem -írta a portál.

A módszer más lesz, mint az előző alkalommal, amikor Budapest mind az 1354 szavazóköréből egy központi helyre, az NVI Alkotmány utcai központjába vitték a szavazólapokat, ahol azokat egyenként felülvizsgálták, hogy valóban érvénytelen-e az adott voks, vagy mégis elfogadható érvényesként. Ezúttal az eredetileg is érvényes voksok átvizsgálásánál azt kell majd eldönteni, hogy helyesen lett-e az adott szavazat a 3 közül valamelyik főpolgármester-jelölthöz számolva, vagy nem lett-e az adott szavazat tévesen érvényesnek minősítve, miközben esetleg érvénytelennek számít.

Változás, hogy ezúttal nem egy központi helyen számolják össze a mintegy 800 ezer voksot, hanem a gyorsabb haladás érdekében egyszerre 23 helyszínen zajlik majd a tevékenység.

Az még nem teljesen egyértelmű, hogy ezeken a helyszíneken milyen körülmények között zajlik majd az újraszámolás, és ezek a körülmények megfelelnek-e majd azoknak a „garanciális követelményeknek”, amelyeket hétfőn fogalmazott meg előzetesen Karácsony Gergely főpolgármester, mint ahogy arról beszámolt az Infostart.

Forrás

Hirmagazin.eu