Itt a szomorú bizonyíték: nincs elég magyar barack, ezt esszük helyette

Dátum:

2021 sajnos nem lett a gazdák éve, a szélsőséges időjárás számos probléma elé állította őket egész évben.

Ez pedig a termések minőségén és mennyiségén egyaránt meglátszott és meg is látszik, az árakról nem is beszélve.

A vásárlók naponta szembesülhetnek a ténnyel, hogy bizony mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnének fogyasztani. Az áremelkedés és a terméskiesés pedig a barackokat sem kerülte el, sok esetben a termés mintegy 80%-a tönkrement.

Még több gazdasági hír itt!

Az Europêch’ adatai szerint az elmúlt 30 év legkisebb őszibarack- és nektarintermése ígérkezik 2021-ben: az Európai Unió négy vezető őszibarack- és nektarintermelő tagországának (Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország) termése várhatóan 15 százalékkal 1,87 millió tonnára csökken 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. A nektarin termése 14 százalékkal 882,9 millió tonnára, az őszibaracké 17 százalékkal 767,1 ezer tonnára, a lapos baracké 14 százalékkal 226,3 ezer tonnára csökkenhet. Az ipari őszibarack termése 27 százalékkal lehet kevesebb (544,4 ezer tonna) – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adataiból.

Nem fest jól a helyzet az EU-ban

Az unió legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője Olaszország, ahol a fagyok az idei évben sem kímélték az ültetvényeket. A friss fogyasztásra termelt mennyiség 11 százalékkal 667,2 ezer tonnára csökkenhet 2021-ben, ebből 333,7 ezer tonna a nektarin, 333,5 ezer tonna pedig az őszibarack. Megjegyezzük, hogy a 2020-as év rekordgyengének számított a termés szempontjából. A 2021. évi termés 45 százalékkal csökkenne az előző öt év átlagához képest. Az ipari felhasználású őszibarack mennyisége 55,4 ezer tonnára (+15 százalék) tehető. Spanyolországban tavasszal a fagy több mint 16 ezer hektár őszibarack-ültetvényt sújtott. Az őszibarack és a nektarin termése a tavalyihoz viszonyítva 7 százalékkal 933,2 ezer tonnára mérséklődhet 2021-ben, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző öt év átlagához képest.

Magyarországon sem jók a kilátások

A KSH adatai szerint az őszibarack termése az elmúlt tíz évben 12 és 44 ezer tonna/év között alakult, őszibarackot 3,8 ezer hektáron termesztenek az országban. Szakértők szerint a tavaszi fagyok miatt az átlagosnál kevesebb őszibarack teremhet. Magyarország őszibarack- és nektarin-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban. A KSH adatai szerint a behozatal 9,2 ezer tonna, a kivitel 681,3 tonna volt. Az idei év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal kevesebb (437 tonna) nektarin és 21 százalékkal kevesebb (358 tonna) őszibarack érkezett az országba. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 25. héten jelent meg a belföldi őszibarack 1100 forint/kilogramm termelői áron. Az őszibarack termelői ára 45 százalékkal (734 forint/kilogramm) volt magasabb 2021 26–34. hetében, mint egy évvel korábban.

Még több gazdasági hír itt!

Az importból származó őszibarack nagykereskedelmi ára (995 forint/kilogramm) 14 százalékkal volt magasabb 2021 17–34. hetén az előző év azonos időszakához képest. A Budapesti Nagybani Piacon a 27. héten jelent meg a belföldi nektarin 833 forint/kilogramm termelői áron. A hazai nektarin termelői ára (720 forint/kilogramm) 50 százalékkal emelkedett 2021 27–34. hetében az egy évvel korábbihoz képest. Az importnektarin nagykereskedelmi ára (1106 forint/kilogramm) 16 százalékkal nőtt 2021 17–34. hetében az előző év azonos időszakához képest.

A klímaváltozás felbolygatja az egész világ zöldség,-és gyümölcstermesztését

A klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent, hosszabb távon nem megkerülhető az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtaszerkezet optimalizálása. Magyarországon az őszibarack az 1970-es években élte a fénykorát, az árutermelő ültetvények területe akkor 13 ezer hektár volt, ami azóta folyamatosan csökken, jelenleg alig több mint 3000. További probléma, hogy az ültetvények döntő része elöregedett, elavult művelési rendszerű és korszerűtlen fajtaszerkezetű. Kevés az új telepítés, az elmúlt években csupán néhány 100 hektárnyi volt. A természet állapota egyébként világszerte soha nem látott ütemben romlik, a becsült nyolcmillió fajból egymilliót a kihalás veszélye fenyeget. A szélsőséges időjárás pedig az egész élővilágot fenyegeti, így nem meglepő sajnos, hogy alig van olyan zöldség vagy gyümölcsfajta, amely ne sínylette volna meg az elmúlt időszak változásait.

Komoly kihívás előtt állnak a gazdák

A mostani a harmadik év, amit komolyan sújtanak a tavaszi fagyok, ami hatalmas bevételkiesést eredményez, ráadásul a tavalyi évben még a koronavírus-járvány is komoly gondokat okozott. Jelentős problémát eredményez az is, hogy a hogy a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer működése úgy van kitalálva, hogy az az elmúlt 5 év bevételi adataiból kiveszi a legjobb és legrosszabb évet, és a fennmaradó három év átlagához képest vizsgálja azt, hogy adott évben mekkora hozamkiesést szenvedett el egy gazda.

Még több gazdasági hír itt!

A sorozatos fagykárok miatt azonban a múltbéli árbevételek nagyon alacsony bázist képeznek, így a gyümölcstermelők ehhez képest további bevételkiesést már nem tudnak igazolni, tehát a kárenyhítési rendszerből egyszerűen kiesnek. A Nagybani piacon az import őszibarack kilogrammonkénti ára 720-760 forint között mozog, míg a nektariné 800 és 850 forint között. Az óriási kiesések ellenére pedig továbbra is kerülhetnek barackok a családok asztalára, igaz, drágábban, mint korábban.

Rengeteg az import az országban

2020. első felében 26,6 tonna nektarin került exportra, míg ez a szám 2021-ben óriásit ugrott, hiszen idén az első félévben mintegy 86,1 tonnára emelkedett. Jó hír, hogy az import pedig csökkent: tavaly 547,5 tonnát importáltak, idén ez 437,4 tonnára redukálódott. Hasonló tendencia figyelhető meg az őszibarack esetében is, igaz, nem akkora mértékben: 2020. első felében 11,4 tonna került exportra, ez idén 14 tonnára nőtt. Az import mennyisége viszont csökkent, hiszen tavaly 453,2 tonnát hoztak be az országba, idén viszont „csak” 358 tonnát.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Hideg zuhany: lehet, hogy semmi nem lesz az ország legdrágább autópályájából

Úgy tűnik, lekerült a kormány napirendjéről az ország legdrágább...

Sajtóértesülések szerint a magyar kormány további Gripen vadászbombázók beszerzéséről tárgyal a svéd gyártóval

A legújabb Gripen vadászbombázókat veheti meg Magyarország – megmutatjuk,...

Átadta a Mol a kecskeméti stratégiai kerozintárolót, a beruházás részleteiről Szabó Szabolcs Pál, a cég csoportszintű értékláncmenedzsmentjének ügyvezető igazgatója beszéllt..

Gigantikus üzemanyag-tároló épült Kecskeméten: meghétszereződött a kerozintartalék Átadták pénteken a...

Magára talált a forint, nagyot erősödött a hosszú hétvégén..

Az elmúlt napokban a forint erősödése a 388-as és...
Megszakítás