Úgy keresik a dinnyét a tatabányai régi piacon, mintha muszáj lenne. Az árusok szerint nyomós oka van: a nagy melegben nincs is jobb, mint egy falat, hideg dinnye.

Hamarosan kezdődik a dinnyeszezon, a hét végétől kezdődően egyre nagyobb mennyiségben kerülhet az áruházakba és a piacokra is az idei termés.

dinnye
A dinnye szezonja hamarosan elkezdődik
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Ezt jelentette be az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a napokban megtartott budapesti sajtótájékoztatón. Dr. Nobilis Márton Pál szerint az idei dinnye kiválónak ígérkezik, a magyar termelők első szállítmányai június 21-én futhatnak be a raktárakba, júliustól pedig már külföldre is juthat belőlük. 

Körképünk során megnéztünk a felhozatalt a tatabányai régi piacon, ahol ugyan még csak a duplán görög dinnye hódít, de a kereslet iránta egyre csak nő. Ezt a szóösszetételt, a dupla görögöt, az egyik kofától hallottuk, mikor a szokásos piacmustra miatt keltünk útra. Az árus arra utalt, hogy a hazai termés helyett egyelőre csak Görögországból hozott görögdinnyét árul. Ezt tapasztaltuk mi is, amikor a dinnye nyomába eredtünk a régi piacon. Megtudtuk azt is, hogy 2-3 hét múlva várható a magyar finomság, bár a nagy meleg miatt előbb érik a gyümölcs.

dinnye
Sokan viszik a gyümölcsöt, pedig még csak a duplán görög kapható
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Faluvégi János standjánál 550 forint a piros kilója. Ennyiért árulják a piac közepén is a negyedeket. Ott két hetet saccolnak, mire vágásérett lesz a magyar dinnye. Orosz Dezsőnél például 450 forint a gyümölcs kilója. Az eladó 1996 óta árul. Sokéves tapasztalata mondatja vele, hogy a sok hőséggel teli nap sok vásárlót is hoz egyben.

A dinnye igazi sláger

Fagylaltnak, gyümölcssalátába, joghurtba, levesbe, de koktélba is kiváló a görögdinnye, sőt, sütemény formájában is elkészíthető. A legtöbben mégis magában, különösebb fakszni nélkül fogyasztják. Nem hiába a nyár egyik nagy slágere ez a gyümölcs. Egyre többen vannak, akik a hőségben úgynevezett dinnyenapot tartanak, azaz egész nap nem esznek mást, csak dinnyét.

Hazavisszük és jól megesszük

 – mondja Szabó Kolos, aki édesapjával válogatott a szépen felnégyelt hasábok között. Hozzáteszi, amikor már valóban beköszönt a nagy meleg, 2-3 naponta (v)eszik a gyümölcsöt.

GALÉRIA: Itt a hőség, és vele a dinnye! (Fotók: Z.M.)

Fotók: Zetovics Márió

A gyümölcs felhasználásán túl nagy különbségekre bukkanni akkor is, ha a tökéletes dinnye nyomába akarunk eredni. Van, aki az édes falatokért rajong, de akad olyan vásárló is, aki a mézédes dinnye helyett inkább a savanykásabbat kedveli vagy a lédús verzióra szavaz. Abban, hogy az érettséget hogyan lehet eldönteni, Orosz Dezső standjánál kaptunk választ.

Sötétzöld külső és kongó belső – veszi vissza a szót Dezső, amikor arról érdeklődünk, mi az érettség legbiztosabb jele. Már ami a gyümölcsöt érinti. Azt mondja, ezer éves szokás, hogy akkor jó a dinnye, ha megkopogtatjuk és olyan hangot hallunk, mint amikor két csizma sarkantyúja összeér.

dinnye
Orosz Dezső standjánál folyamatos az utánpótlás: egyelőre hasábokban viszik a dinnyét
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Dinnye-kérdés: a kongó hang nem csak érettségre utal

Mint korábban írtuk, kóstolás nélkül is lehet következtetni a görögdinnye érettségére, minőségére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint a csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a halvány vajszín – a világosabb sávoknál. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a kopogtatás után kapott kongó hang sok esetben a magas víztartalomra is utalhat, nem feltétlenül az érettségre. 

Kiemelik, hogy nem érdemes megvenni azokat a dinnyéket, amelyeket egy nagy rakás alján vannak, mert megsérülhetnek és könnyen romlásnak indulnak. Az sem jó, ha a tűző napon tárolják az árusok a dinnyét: az ízek megőrzésének nem kedvező, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcs gyorsabban romlik.

Forrás

Hirmagazin.eu