13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Itt a brit birodalom vége: elegük van a volt gyarmatoknak a királynőből..

Dátum:

Megosztás:

Március közepén a hercegi pár a Karib-térségbe látogatott. Katalin és Vilmos elméletileg a királynő platina jubileumának alkalmából érkezett a régióba, gyakorlatilag azonban nagy eséllyel a korona és a volt gyarmati országok közötti feszültségeket igyekeztek enyhíteni a vizittel.

Ez szemmel láthatóan nem sikerült: Jamaica pár nappal később bejelentette, hogy elszakadna az uralkodóháztól.

Még több külföldi hír

Katonai felvonulással, parádékkal és rajongók hadával várták a hercegi párt a jamaicai Kingston városában március 22-én. Az örömünnepre csak egy dolog vetett árnyékot, mégpedig, hogy egyre növekszik azon jamaicaiak száma, akik úgy gondolják, hogy a brit uralkodócsaládnak tulajdonképpen semmi keresnivalója nincs a szigetországban.

Tüntetők Kingstonban a hercegi pár érkezésének alkalmából rendezett parádénTüntetők Kingstonban a hercegi pár érkezésének alkalmából rendezett parádén. Kép: Northfoto

A vélekedés mögött a brit monarchia gyarmatosító és rabszolgatartó múltja áll, de az sem segít, hogy a királyi családot több ízben vádolták meg rasszizmussal, legutoljára maga a királynő unokája, Harry herceg, aki szerint Meghan terhessége alatt az uralkodócsalád bizonyos tagjai azon aggódtak, hogy mennyire lesz sötét a születendő baba bőre.

Még több külföldi hír

Fosztogatók és rabszolgatartók

“Úgy tekintenek magukra, mint a nagy felszabadítókra, és örülnek, hogy ekként kezelik és ünneplik őket. Teljesen megfeledkeztek arról a kellemetlenségről, hogy ők fosztogatók és rabszolgatartók, az egyik legrosszabbak, amit a bolygó valaha is látott” – írta Twitteren egy jamaicai aktivista a hercegi pár látogatásáról.

Mások azt emelték ki, hogy a brit uralkodócsalád azoknak a karibi embereknek az őseiből gazdagodott meg, akikkel most a herceg és a hercegné olyan “nagylelkűen” lekezezett.

A valóságon nincs mit szépíteni: tény, hogy a brit birodalom a 17. században masszív gyarmatosításba kezdett a Karib-térségben, ami során elfoglalt egy sor kisebb szigetet, majd a század végére Barbarost és Jamaicát is a koronához csatolta.

A frissen megszerzett területekre tömegesen szállítottak Afrikából rabszolgákat, akiket jellemzően cukornád ültetvényeken dolgoztattak. A britek nem is igazán akartak letelepedni az elfoglalt szigeteken: sokkal inkább befektetésnek látták. Az esetek többségében az ültetvények irányításával intézőket bíztak meg, akik fő feladata a rabszolgák megfélemlítése volt.

Több korabeli illusztráció is megörökítette a rabszolgakereskedelmetTöbb korabeli illusztráció is megörökítette a rabszolgakereskedelmet. Kép: Getty

Az elnyomó rendszert rasszizmus segítségével tartották fent. Az intézők többnyire fehér kalandorok voltak, akik kiskirályként élhettek egy-egy birtokon, a fekete rabszolgák kárán. A fehér felsőbbrendűséget a szokásjogon kívül tényleges szabályozásokkal is megerősítették, amelyek kimondták, hogy a feketék alacsonyabb rendűek, mint a fehérek.

Még több külföldi hír

rendszer hosszú távon azonban nem bizonyult fenntarthatónak: a folyamatos lázadások, az angliai reformista törekvések és a gazdaság átalakulása a 19. századra szép lassan ellehetetlenítette ezt a társadalmi berendezkedést: a század közepén Jamaicában megszüntetették rabszolgaságot.

A gazdasági elszakadásra azonban még közel 100 évet várni kellett: Jamaica csak 1962-ben vált függetlenné, amikor kilépett a Nyugat-Indiai Szövetségből.

Egy rosszul sikerült vizit

A gazdasági elszakadás ellenére a legtöbb volt gyarmat államformájában továbbra is hűséges a koronához: az Egyesült Királysághoz hasonlóan alkotmányos monarchiák, amiknek a feje – még ha tényleges hatalma nincs is – a királynő. Kérdés azonban, hogy még meddig.

Bár néhány térségbeli ország – például Dominika és Tobago – már a hetvenes években függetlenedett, a gazdagabb államok kitartottak a brit uralkodócsalád mellett. Így volt ez egészen 2021-ig, amikor Barbados hivatalosan is leváltotta II. Erzsébetet az államfői posztról. A döntés spekulációkat indított el arról, hogy mikor fognak a környező országok hasonló lépéseket tenni.

Ebben a helyzetben érkezett meg a térségbe Vilmos és Katalin, akiknek már az első pár napja egy kisebb PR-katasztrófába torkollott.

A turné első helyszíne Belize volt, ahol a hercegi pár a tervek szerint egy őslakosok által fenntartott kakaóültetvényt is meglátogatott volna. Azonban akadt egy kis gond: a helyiek nem örültek az ötletnek, annak meg főleg nem, hogy Vilmosék helikoptere a falu focipályáján tervezett leszállni, a lakosokkal való előzetes egyeztetés nélkül.

Katalin és Vilmos a karibi látogatásuk második napján egy belizei tengerparti faluba jártak, itt még örültek a helyiek az érkezésüknek.Katalin és Vilmos a karibi látogatásuk második napján egy belizei tengerparti faluba jártak, itt még örültek a helyiek az érkezésüknek.Kép: Northfoto

“Szálljanak le bárhol, de ne a mi földünkön”

– nyilatkozta a közösség vezetője a Guardian értesülései szerint. A tervezett látogatás a helyi ellenállás miatt végül nem valósult meg.

Még több külföldi hír

Ez kezdésnek rossz volt, de helyzet később sem javult: Jamaicába érkezve a herceg és felesége több közszereplővel is találkoztak, köztük Olivia Grange kulturális miniszterrel. Az egyik közös programon Katalin egy furcsa mozdulattal húzódott el Grange elől, amit a brit uralkodócsalád kritikusai a rasszizmus egyértelmű megnyilvánulásának tekintettek. Bár nem érdemes ilyen messzemenő következtetéseket levonni egy mozdulatból, egy biztos, a turné sikeréhez ez sem járult hozzá.

Sajnálat van, bocsánatkérés nincs

A látogatás negatív csúcspontja a herceg Kingston kormányzójának fogadásán tartott beszéde volt, azonban a problémát nem az okozta amit mondott, hanem az, amit nem.

Vilmos édesapja, Károly herceg egy évvel ezelőtti szavait megerősítve fejezte ki “legmélyebb sajnálatát” a rabszolgaságért.

“A rabszolgaság borzalmas és megbocsájthatatlan bűn, aminek a nyomát az Egyesült Királyság örökké viselni fogja”

– mondta.

Ez azonban nem mindenkinek volt elég: több jamaicai aktivista és közéleti személyiség is kifejtette, hogy a sajnálat nem egyenlő hivatalos bocsánatkéréssel, az anyagi kártérítésről nem is beszélve. Ironikus módon, amikor az 1800-as évek közepén eltörölték a rabszolgaságot, a hajdani rabszolgatartók bőséges bánatpénzt kaptak a brit államtól a “kieső” kereset miatt, de a volt rabszolgák utódainak kártalanítása a mai napig nem történt meg.

Lassan nem lesz min uralkodni

A jamaicai látogatás alatt az ország miniszterelnöke, Andrew Holness és Vilmos herceg közös sajtótájékoztatót is tartottak, ahol Holness eléggé félreérthetetlenül jelezte: hamarosan szakítani akarnak a királynővel.

Még több külföldi hír

“Mint ahogy azt Önök is tudják, van még néhány megoldatlan probléma” – mondta – “De Jamaica egy büszke ország… és mi tovább lepünk.

Szándékunkban áll megvalósítani valódi ambíciónkat, hogy független, teljesen fejlett és virágzó ország lehessünk.
Vilmos herceg és a jamacai miniszterelnök találkozója jó hangulatban zajlott annak ellenére, hogy az utóbbi egyértelművé tette: le akarnak válni a brit királyi családról.Vilmos herceg és a jamacai miniszterelnök találkozója jó hangulatban zajlott annak ellenére, hogy az utóbbi egyértelművé tette: le akarnak válni a brit királyi családról. Kép: Getty

Nem csak a Karib-térségben kaptak erőre a függetlenedési törekvések: ahogy mi is beszámoltunk, idén januárban Ausztráliában politikusok egy csoportja kezdeményezett népszavazást a királynő államfői posztról való leváltásáról.

Kanadában az elmúlt egy évben a királyi család összes tagjának a népszerűsége lecsökkent, viszont nőtt a korona kritikusainak száma. Egy februári felmérés szerint a lakosság fele inkább saját államfőt választana a brit uralkodó helyett.

A királynő támogatása a volt gyarmatok közül Új-Zélandon tűnik a legstabilabbnak (2021-ben a lakosság fele kiállt az alkotmányos monarchia mellett), de az utóbbi időben a szigetországban is felerősödtek a kritikus hangok. A maori őslakosokat képviselő párt szerint éppen ideje lenne “elválni” a brit királyi családtól.

Még több külföldi hír

A tendenciákat figyelembe véve könnyen előfordulhat, hogy a legközelebbi viziten az uralkodó immáron turistaként fog érkezni a volt birodalmi kolóniákra.

noizz

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...