Italszakértőnk, Gergő öt tételt kóstolt meg, amelyek merőben más jegyeket mutatnak. Utazz el képzeletben szakértőnkkel Írországba, Japánba és Skócia változatos részeire, és ismerd meg az alábbi öt klassz whiskyt.

Nikka From The Barrel (0,5L / 51,4%)
Egy klasszikus japán remekmű, amely ötvözi a hagyományos japán whisky kifinomultságát és az erőteljes, karakteres ízeket.
Azt a komplex és intenzív ízélményt szerették volna a whisky kedvelőinek átadni, amit korábban csak a keverőmesterek tapasztalhattak meg, amikor a hordókból közvetlenül hígítás nélkül kóstolták a párlatokat. Egészen jól is sikerült, hiszen a megjelenése óta (1985) töretlen népszerűségnek örvend a Nikka díjnyertes Whisky from The Barrel keveréke, amit maláta- és gabonawhiskyk különböző hordókban történő házasításával alkotnak meg, majd 51.4 % ABV-vel palackozzák. Ízének titka a komplex keverés, a magasabb alkoholfok és a párlatok házasításának egyedülálló kombinációja.
Ahogy belekortyolsz, érezni fogod, hogy minden egyes kortyban a hordó mélyéről származó gazdagságot és intenzitást kaptad meg.
Érett gyümölcsök (őszibarack), karamellizált alma és virágok, amiket határozott borsos fűszeresség és tölgyes jegyek borítanak be.
Legyen szó egy különleges alkalomról, vagy csak egy pihentető esti kikapcsolódásról, ez a whisky mindig emlékezetes élményt fog nyújtani.

Smokehead (0,7L / 43%)
A Smokehead az Ian Macleod Distillers Ltd. nagysikerű független palackozása.
Fiatalos, merész és úttörő brand, tele izgalmasnál izgalmasabb palackozásokkal.
Ez nem csak egy whisky, ez egy utazás a skót single maltok misztikus, füstös világba.
Először is, a külső dizájn nagyon menő a koponyás logóval, szinte egyből elképzeled,
hogy egy rockbanda frontembereként a backstage kényelmes foteljében melegítesz vele a bulira. Ha szereted az erős és karakteres ízeket, és nyitott vagy az új kulináris élményekre, akkor a Smokehead a tökéletes választás számodra.
Olykor még a barbecue szószokba is keverek belőle otthon, de természetesen inni azért jobban szeretem.
Az illata tele füstös, tengeri sós aromákkal, majd a friss citrom, zamatos gyömbér és szilvalekvár lengi körbe. Amikor megkóstolod, akkor jön az igazi tűzijáték, mert a tőzegfüst hirtelen robban szét a szájüregben.
A könnyed fűszeres, borsos és a közepesen édes jegyek váltakozva törnek elő a füst mögül, így lesz igazán mély és komplex ez a whisky.
Islay szigetéről egy meg nem nevezett lepárlótól szerzik ezt a kiváló single maltot, de hétpecsétes titokként őrzik a forrást, ami folyamatosan szóbeszéd tárgya a rajongók körében, és olykor Lagavulinról, máskor pedig Caol Ilaról szólnak a pletykák,
de inkább kóstold meg, és döntsd el te magad. Jim Murray (független whiskyszakértő, szakíró, szaktekintély) is megtette és 92 pontra értékelte a whiskybibliájában, ami kategóriájában egészen kiemelkedő véleményezésnek számít.

The Hearach (Isle of Harris) single malt (0,7L / 46%)
Képzeld el, hogy a skót szélviharok közepette, egy apró, festői faluban, ahol még az idő is lassabban vánszorog, ahol a hegyek mögött a tenger végtelen mélysége terül el, ott található egy igazi kincs, ami csak arra vár, hogy felfedezd: a The Hearach whisky.
Az Isle of Harris Distillery egy skót lepárló, amely a Hebridák szigetcsoport egyik gyöngyszemében, Harris szigetén található. A környék természeti és kulturális gazdagságából inspirálódnak.
A whisky készítéséhez minimális automatizált technikát alkalmaznak, sokkal szívesebben támaszkodnak a kétkezi munkára, a dolgozók szakértelemére és tapasztalatára, ezért a termelési folyamat során az emberekre fektetett hangsúly egyúttal olyan munkahelyek teremtését is szolgálja, amelyek egyébként elvesznének egy „nyomógombos” művelet során.

Tavaly találkoztam először ezzel a whiskyvel közvetlenül a megjelenése után. Ez az első whisky a lepárlótól, és az első, mint tudjuk, több szempontból is meghatározó. Bevallom őszintén, hogy az elvárásaimmal kapcsolatban elég magasra tették azt a bizonyos lécet, hiszen a giniparágában aratott sikereik után nem volt választásuk, vagy elkápráztatnak, vagy elkápráztatnak. Nos, végül elkápráztattak, és nem is akárhogy! Első pillantásra beleszeretem a csomagolásba és a palack formájába. Elképesztően elegáns és letisztult, eltérő a megszokott kiszerelésektől és formáktól. Egy kisméretű lapozgatós tájékoztató füzetecskét is mellékeltek, amit a doboz belső részén fogsz megtalálni. Egy kartonzsebből tudod kiemelni. Minden lényeges és fontos információ rajta van, de nem viszik túlzásba, éppen csak annyi, amennyi kell, viszont magáról a párlatról, pontosan arról, amit a kezedben tartasz, arról minden információt megtalálsz a weboldalukon, ugyanis a palackon lévő számsor alapján minden batchről egy teljes adatlapot fogsz találni, ahol a felhasznált árpától és élesztőtől kezdve az erjedési időn át a vágási pontokig minden dokumentálásra került. Ez a különleges single malt első töltésű ex-bourbon-, Oloroso és Fino sherryhordókban érlelődik. Az árpáját tőzeggel is szárítják, de csak enyhe füstösséget (12-15ppm) kap.
Kifejezetten tetszik, hogy nem osztanak meg „hivatalos” kóstolójegyzetet, hanem arra biztatják az érdeklődőket, hogy elsősorban a saját érzékszerveikre figyelve egy szubjektív szemszögből fedezzék fel ennek az elegáns whiskynek a komplex és egyedi karakterét.

Nekem a tengeri sós levegő fuvallatával terjedő parázsló tábortűz után megérkezik egy kellemes citrusos és fűszeres lendület, szinte vibrál, majd a tőzegfüst újra beborítja, de előtörnek belőle krémes, édes és vaníliás, majd malátás és tölgyes jegyek is. Azt kell mondanom, hogy nem csak az impozáns külcsín kápráztatott el, szóval ami a lepárlót illeti, ez egy kifejezetten sikeres és izgalmas indulás. Kíváncsian várom, mit hoz a jövő és a The Hearach fejlődése.
Igen, minden tisztességes whiskyt kedvelő lelkes érdeklődőnek és szakértőnek kötelező megkóstolnia. A szakértők már túl vannak rajta, most pedig rajtad a sor, méghozzá most 2024 májusában kedvezményes áron zsebelheted be.

Bushmills Malt 10 éves (0,7L / 40%)
Az írországi Bushmills ad otthont a világ legrégebbi hivatalosan bejegyzett engedéllyel rendelkező whiskey-lepárlójának. A feljegyzések 1608-ig nyúlnak vissza, amikor a terület megkapta a lepárlási engedélyt.
Több mint 400 évvel később ezt a whiskey-t még mindig Bushmillsben készítik, köszönhetően a nemzedékről nemzedékre öröklődő mesterségnek és tapasztalatnak.
Ez a 10 éves krémes finomság az alapsor korjelölt tagjainak a legfiatalabb titánja. A 10 éves érlelési idő lehetővé teszi, hogy a whiskey teljesen kifejlődjön, és gazdag, összetett ízprofil alakuljon ki.

Single maltok házasítása, amiket kézzel válogatott bourbon- és sherryhordókban érleltek. Illatában zamatos és friss citrusosság, érett gyümölcsök, krémes vanília és fás jegyek fedezhetők fel.
Ízben a vanília, a tejcsokoládé és a friss illatos, de édes virágos aromák párosulnak a tölgyes és fás jegyekkel. A Bushmills whiskey-k általában rendelkeznek egy krémes, selymes textúrával, amely simává és könnyen fogyaszthatóvá teszi őket.
Kiemelném a lecsengés hosszát és fűszeres karakterét, ami kifejezetten különlegessége ennek a tételnek. Kezdőknek és haladóknak is egyaránt ajánlom a Bushmills palackozásait.

GlenAllachie 12 éves (0,7L / 46%)
Amikor a GlenAllachie-ról szeretnék beszélni, akkor elsősorban Billy Walker nevét kell megemlítenem, aki a szakmában egy igazán elismert és köztiszteletnek örvendő lepárlómester, és több mint ötven év tapasztalatával a háta mögött olyan lepárlók sikerei fűződnek a nevéhez, mint pl. a BenRiach, GlenDronach és Glanglassaugh.
Jelenleg ő a GlenAllachie Distillery tulajdonosa és a master blendere is egyben. Kiemelkedő jártassága a különféle hordók használatában és az érlelés művészetében megkérdőjelezhetetlen.

Egy igazi legenda és kulcsfigura a skót whisky világában. A GlenAllchie egy skót whiskylepárló, amely a Speyside régióban található. A single maltjaik általában gazdag ízvilággal és komplex karakterrel rendelkeznek, ami jellemző a speyside-i párlatokra. Ezek a whiskyk általában édes malátás jegyeket mutatnak, gyümölcsös aromákkal és fűszeres ízekkel.
Jellemzően sherryhordókban, bourbonhordókban és egyes esetekben portói hordókban is érlelnek, természetesen leszámítva a különleges tematikájú sorozataikat.

Ez a 12 éves palackozás az alapsor tagja és egyik zászlóshajója. Először, amit észre fogsz venni, az az illata. Étcsokoládé, melasz- és hangamézjegyei, fahéjjal, eszpresszóval és mazsolával a háttérben. Ízében marcipán és gyümölcsös tónusok, fűszerek, majd melengető mokka, vajkaramell és reszelt szerecsendió.
A sherryhordóban történő érlelésnek köszönhetően lecsengésében egy kis diós, fahéjas és csokoládés jegyeket is felvonultat.
Igazán testes, kerek és komplex whisky. Amennyiben jó választásnak bizonyult, akkor érdemes a 15 éves nagytesóval, majd akár egy hordóerős 10 éves tétellel folytatni az ízutazást.