Velence – Már nem csak a halak, de a madarak is tömegével kezdenek elpusztulni a Velencei-tónál. A tetemeket civilek próbálják összegyűjteni, de a még élő, ám sérült példányok élete is az ő munkájuktól függ. A közösségi médiában napról napra egyre több bejegyzéssel találkozni, ennek ellenére úgy tűnik, mindez senkit sem érdekel.

„Több napja a madarak is nagyobb mennyiségben elkezdtek dögleni. A tetemeket egy zárt partrész strandjának közvetlen közelében találtuk, ahol is az úszkáló madártollak, döglött halak meglehetősen orrfacsaró bűze mellett felhőtlenül jól érezték magukat az emberek” – írta nyilvános Facebook-bejegyzésében egy civil madármentő.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A Velencei-tónál észlelhető áldatlan állapotokról legutóbb múlt szerdán esett szó, amikor ismét tömegével vetett partra döglött halakat a víz. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) akkori közleménye szerint az uszonyosok hullását a korábbi hőség és szélcsendes idő miatt kialakult oxigénhiány okozhatta. A madarak többek között ezeket a halakat elfogyasztva betegedhettek meg. Az önkéntesek és a Tollas Barát Madármentés civil szervezet dolgozói a botulizmus jeleit vélték felfedezni a még élő, befogott szárnyasokon.

A helyiek és a turisták is ilyen elszomorító látvánnyal szembesülnek nap mint nap a Velencei-tónál /Fotó: Pecaverzum hu A helyiek és a turisták is ilyen elszomorító látvánnyal szembesülnek nap mint nap a Velencei-tónál /Fotó: Pecaverzum hu

– Ilyen körülmények között elszaporodnak a bénulási betegséget okozó úgynevezett Botulinum toxint termelő baktériumok, amelyek megtelepednek a vízi növényeken – kezdte Kovács Klára, a szervezet alapítója. – Ezekből nemcsak a halak, de – az alacsony vízszint miatt – a madarak is fogyasztanak, a sirályok pedig a haltetemeket is megeszik. Az első beteg madarakat öt napja hozták be hozzánk. Az állatok egyértelműen bénulásos tüneteket mutattak: mozgásképtelenek voltak és emésztési problémákkal küzdöttek. Hogy megmentsük őket, infúziós kezelést alkalmazunk. Az emésztésük helyreállításával már ki tudják üríteni a toxinokat – fejtette ki. A szervezet tagjai maguk is kint voltak a tónál: Klára szerint egy velencei partszakaszon 10-15 tetemet is láttak. – Folyamatosan szedik a tetemeket, de még így is tucatjával vannak. Az elhullott madarak mellett találtunk egy még élő sirályt, őt elhoztuk. Mivel már nincsenek nagy melegek, ez a jelenség rossz vízminőségre enged következtetni, ami az alacsony vízszintnek is betudható – mondta.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A Velencei-tó normális szintjéhez képest 80 centi hiányzik a vízből. Bár a minősége a Mohosz szerint fürdési szempontból jó, így a helyzet nem igényel beavatkozást, ez aligha kedvező hír az ottani élővilág számára. Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint ugyan készült előterjesztés a víz pótlására, de a megvalósításhoz szükséges 40 milliárd forintot a kormány nem biztosítja.

„Leírhatnám a szokásos köröket, hogy mi a b***s fr***nak kell történnie ahhoz, hogy ne csak a civilek szedjék naponta a több tonna dögöt, keressék a megmenthető madarakat, valakik találjanak választ a tóban zajló folyamatokra, de teljesen felesleges. Az állami szervek szerint ez így van rendben” – írja a Facebook-oldalán egy civil.

Az ügy kapcsán kerestük Gerhard Ákost, Velence polgármesterét is, ám hívásunkra eddig nem reagált.

blikk

Hirmagazin.eu