Már a jövő héten bejelentik a részleteket és várhatóan már márciustól el is indul a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében érkező uniós források kihelyezése a magyar gazdaságba – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével tartott sajtótájékoztatón. A teljes összeg 910 milliárd forint.

Egy csaknem 900 milliárd forintos tétel kifizetésével végre ténylegesen is megkezdődik az uniós források folyósítása. Ha ez az összeg eljut a hazai gazdaság szereplőihez, az jelentős lendületet adhat a magyar gazdaságnak – összegezett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László.

„A magyar GDP nagyjából 84 ezer milliárd forint évente. Ebben a kontextusban elhelyezve azt a nagyjából 900 milliárd forintot, ez egy érzékelhető nagyságrend. És ha ez megjelenik a magyar gazdasági szereplőknél, a kkv-szektorban, a kutatás-fejlesztésben, az innovatív területeken, akkor ez mindenképpen meg fogja lökni a magyar gazdaság működését” – mondta.

A sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett, a kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést, és 4 százalékos legyen Magyarországon a bővülés.

Nagy Márton azt mondta, ehhez az kell, hogy

  • helyreálljon a fogyasztás,
  • a belgazdasági szektor termelése,
  • növekedjen a munkaerő-piaci aktivitás.

Ezen célok megvalósításához kapcsolódik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásainak felhasználása.

„A Ginop+ programokban 900 milliárd forint áll rendelkezésre két prioritáson: az egyik a vállalkozásfejlesztési prioritás, a másik pedig a munkaerő-piaci aktivitást növelő prioritás. A vállalkozásfejlesztésre 450 milliárd forint áll rendelkezésre, az aktivitás növelését célzó programban 460 milliárd” – jelentette ki.

A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy

a 450 milliárd forintos vállalkozásfejlesztési keret nagy része hitel, amelyhez nulla százalék lesz a kamat.

„A miniszterelnök utasításának megfelelően ezeket a pénzeket a lehető leggyorsabban kell a gazdaságba áramoltatni. Hat-nyolc programot fogunk meghirdetni a következő időszakban. A jövő héten azokat a programokat fogjuk bevezetni, amelyek márciustól indulnak: mindkét prioritáson egy-egy program” – jelentette be. A vállalkozásfejlesztésnél egy 130 milliárdos nagyságrendű programot fognak bejelenteni, az aktivitásnövelésnél is hasonló, 130-150 milliárd forintos programot.

„Az év során a következő hónapokban, negyedévekben újabb programokat fogunk bejelenteni – folytatta. – Azt szeretnénk, ha ez az összesen 900 milliárd jövő év közepéig el is fogyna.”

A hiteleket az MFB Pontok fogják kihelyezni két bankon, a Magyar Bankholdingon és a Gránit Bankon keresztül. A munkaerő-piaci aktivitás növelését segítő pályázatok pedig az Országos Foglalkoztatási Alapon keresztül érkeznek majd meg a vállalkozásokhoz – összegezett Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Forrás

Hirmagazin.eu