Home Főhírek Belföldi hírek Így reagáltak a pártok a migrációs válsághelyzet kihirdetésére

Így reagáltak a pártok a migrációs válsághelyzet kihirdetésére

forrás: MTI

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor folytatja a félelemkeltést menekültügyben. A DK szerint a kormány megkezdte a népszavazást megelőző kampányt, az MLP pedig közölte: a kormánynak fel kell tárnia a válsághelyzet indokát. Az ellenzéki pártok ezt azzal kapcsolatban jelentették ki, hogy a kormány szerdán az egész ország területére kihirdette a migrációs válsághelyzetet.

Együtt: Orbán folytatja a félelemkeltést

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor miniszterelnök ahelyett, hogy elősegítené a közös európai megoldás megteremtését, folytatja a félelemkeltést menekültügyben.

A migrációs válsághelyzet kihirdetésére reagáló – az MTI-hez szerdán eljuttatott – közleményében az ellenzéki párt úgy fogalmaz, hogy a Fidesz a válsághelyzet kihirdetésével „a tavaly megkezdett gyűlöletkampányával kijelölt úton halad tovább”, amely nem teremt biztonságot a többségi társadalom számára, nem szolidáris a többi uniós tagállammal, a menedékkérőkkel szemben pedig embertelen. A Fidesz gyűlöletkampánya a félelem és a csökkenő biztonság terve, ami kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét szolgálja – írták.

Hozzátették: az Együtt elutasítja a háborús riogatást, és olyan közös európai megoldás megteremtését sürgeti, amely a többségi társadalom számára biztonságos, a menedékkérőkkel pedig emberséges.

MLP: a kormánynak fel kell tárnia a válsághelyzet indokát

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint nem állnak fenn azok a törvényes körülmények, melyek alapján a kormány az egész országra kiterjedő válsághelyzetet hirdethetne ki, vagy ha mégis, akkor annak tényét eltitkolják.

Az MLP az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy az országos válsághelyzet kihirdetésének egyik feltétele a menekültek számához kötődik, de jelenleg nem érkezik annyi ember Magyarországra, hogy ez a feltétel teljesülne, a másik feltételt pedig a tranzitzónákban tartózkodók létszáma határozza meg, de jelenleg ez sem éri el a törvényben rögzített mértéket.

Véleményük szerint így csak a harmadik feltétel jöhet szóba, ami nem más, mint hogy „olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakult ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti”.

A Liberálisok szerint a kormánynak kötelessége feltárni, hogy mi a válsághelyzet elrendelésének konkrét indoka, azaz mely település van jelenleg közvetlen veszélyben azon a határmenti zónán kívül, ami már egyébként is a korábban kihirdetett, de még érvényes válsághelyzet területére esik.

DK: a válsághelyzet kihirdetésével a kormány megkezdte a népszavazást megelőző kampányt

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint a migrációs válsághelyzet kihirdetésével a kormány megkezdte a kvóta elleni népszavazást megelőző kampányt.

Gréczy Zsolt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írja, hogy a Fidesz az adófizetőkkel szeretné kifizettetni a saját hatalmi érdekeiért folytatott kampányát. A kormány már most újabb 7 milliárd forintot különített el a válsághelyzet jegyében, ezért kijelenthető, hogy ez lesz minden idők legdrágább politikai kampánya – tette hozzá.

A DK-s politikus pártja nevében azt követelte, hogy a „kvótakampány” költségeit ne az adófizetők, hanem a Fidesz pártkasszája állja. Hozzátette, a DK továbbá bízik abban, a válsághelyzet nem a korábban meghiúsult alkotmánymódosítást hivatott pótolni és remélik, hogy a kormány nem akarja majd erre hivatkozva felfüggeszteni az emberek gyülekezési jogát, hogy megakadályozza a március 15-i kormányellenes tüntetéseket.

 

Exit mobile version