15.3 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Igazi csodaszer készül Magyarországon: itthon alig lehet kapni, külföldre viszik a javát

Dátum:

Megosztás:

A magyar méhészek mindösszesen egy százaléka foglalkozik a munkaigényes propolisszal, méhpempővel, virágporral vagy méhkenyérrel.

A megkérdezett szakemberek szerint az előbb sorakoztatott kaptártermékekben sok kedvező tulajdonság rejlik, s mint megtudtuk, szakmai berkeken belül van is egyfajta törekvés a hazai népszerűsítésükre vonatkozóan.

A méhészeti termékek többségénél azonban korlátozottak az előállítási lehetőségek, ráadásul nagy tudást és sok munkát igényel a méhészek részéről is, nem véletlenül magasak a piaci árak. Az itthon megtermelt virágpor jelentős része például hűtőkamionokban hagyja el az országot Nyugat-Európa felé.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint még bőven van fejlődési lehetőség a propolisz, a méhpempő, a méhkenyér, illetve a virágpor piacán, hiszen az emberek egyre inkább előnyben részesítik a természetes termékeket a mesterséges anyagokkal szemben. A szakmai szervezet vezetője az Agrárszektornak elmondta: a magyar méhészet egészének tükrében az előbbi termékek piaca csekély, a mintegy 20 ezer magyar méhész körülbelül egy százaléka gyűjti, dolgozza fel, illetve értékesíti valamelyik méhészeti terméket a méztermelés mellett. A szóban forgó termékek közül legtöbben a virágporral foglalkoznak, habár az itthon megtermelt virágpor több mint felét így is Nyugat-Európába exportálják, ott nagyobb rá a vásárlói igény. Ugyanakkor magyar szakmai berkeken belül is egyre többet népszerűsítik a propoliszt, a méhkenyeret, a méhpempőt, illetve a virágport is.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Több piacos méhész kérte, hogy ne csak a mézről adjunk ki ismeretterjesztő anyagokat, hanem az előbbi termékekről is, hogy megismerhessék azokat az emberek. Vannak kiadványaink, szóróanyagaink is ezzel kapcsolatosan. Azt látjuk ugyanakkor, hogy a legnagyobb érdeklődés a propoliszra van.

Az OMME elnöke szerint bár méhészeti melléktermék gyűjtőnév alatt szerepelnek, jó értelemben veszik a megfogalmazást, hiszen a kaptártermékek kedvező hatással lehetnek az emberi szervezetre. A legtöbb méhészeti standról azonban hiányoznak. Azért is magas a termékek ára, mert nagy munkával lehet kinyerni őket. A méhkenyér például a méhek óriási munkája révén, a lép sejtjeiben érlelődik, s az onnan történő kiszedése is jelentős feladat. A méhpempő szintén szezonális termék, két hónapra koncentrálódik, nagy szakértelmet igényel mire a vásárló elé kerülhet. Bross Péter úgy véli: a szakma részéről megvalósuló marketingmunka ellenére sem biztos, hogy a jövőben többen foglalkoznak majd ezekkel a termékekkel, mert nem csak munkaigényes és szakértelmet követel, hanem az előállításuk is korlátozott. Propoliszból például évente maximum 25 dekagramm gyűjthető be egy méhcsaládról, ezért sok méhész neki sem áll a feladatnak. Ezzel szemben mézből akár száz kilogramm is kitermelhető családonként, a méhész ügyességétől és a külső körülményektől függően természetesen. Akad ugyanakkor néhány olyan méhész, aki a jövedelme jelentős részét a mézen kívüli kaptártermékekből szerzi.

Egy sikeres vállalkozó mintegy húsz éve méhészkedik, egy ideje a somogyvámosi Krisna-völgyben tevékenykedik. Elmondta, propoliszt, virágport és méhkenyeret is gyűjtenek, méhpempővel azonban nem foglalkoznak. Belgyógyász feleségével Magyarországon az elsők között készítettek gyógynövényekkel kevert mézeket – tudtuk meg a szakembertől. A méhésznek nemzetközi viszonylatban is van rálátása a kaptártermékek piacára, hiszen néhány esztendőn keresztül Németországban is értékesített, ahol mintegy 60 féle terméket, köztük propolisz tinktúrát, propoliszos fogkrémet, mézes sampont, szappanokat, kenőcsöket, gyógynövénnyel ízesített mézeket árult. A méhész szerint minél több mézes termék van az asztalon, annál inkább bizalmat ébreszt a vásárlóban. Úgy véli: a bizalmi termék alapja, hogy a vevő probléma esetén is felkeresheti az árust.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Krisna-völgyi szakember hisz a méhészeti termékek erejében, éppen ezért fejlesztik a tevékenységüket – közölte. A jövőben apiterápiával, méhészeti termékekkel való kezeléssel is szeretnének foglalkozni orvos feleségével. Mint mondta, folyamatban van Krisna-völgyben egy új méhészet létrehozása, jelenleg az engedélyezési terveknél tartanak, a nyitást pedig a 2024-es esztendőre tervezik. Többek között méhszúrásos terápia, kaptárlevegős inhalálás, illetve légfürdő megvalósítását tervezik, melyhez az egészségügyi hatóság engedélyét is megkérik.

Más országokban ez eléggé elterjedt terápia, akad olyan Nyugat-európai ország, ahol a helyi biztosítók még támogatják is az ilyen helyeken történő gyógyulást. A kaptárlevegőben a propolisz és a virágpor különböző összetevői párolognak, s ahogy a méhek mozgatják a levegőt, úgy az egész szoba légterét betöltik a kedvező anyagok, ami jó hatással lehet bizonyos problémákra, például az asztmára is.

A Magyar Apiterápiás Társaság elnöke természetgyógyászként használja fel többek között a propoliszt és a méhpempőt, betegek kezelésével foglalkozik. A propoliszt például csepp formájában alkalmazza, tapasztalatai szerint jó gyulladáscsökkentő hatása van.

Habár a fogorvosi vizsgálat nem kerülhető meg csupán a propoliszos kezeléssel, ám egy begyulladt fog okozta, hirtelen jelentkező fájdalmon például enyhíthet a szóban forgó kaptártermék megfelelő alkalmazása.

Nem egy gyermeknél fülfájás esetén is bevált a propoliszos kezelés, eredményesen csillapította a fájdalmat és a gyulladást – tudtuk meg a természetgyógyásztól.

A szakember tapasztalatai szerint bizonyos bajokon a méhpempő is segíthet, többek között roboráló, erősítő hatása van. Utóbbi felhasználása révén idősebb betegeknél tapasztalt jelentős fokú élénkülést.

Címlapkép: Getty Images

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Átverték a nyugdíjasokat – rendőrségi videó

Magukat a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva csaltak ki pénzt a gyanú szerint. Budafoki rendőreink azonosították a feltételezett elkövetőket, akiket...

Hármas karambol az Árpád hídnál

Összeütközött három gépkocsi az Árpád hídon, a Pest felé vezető oldalon, a Népfürdő utcai lehajtónál. Tűzoltók, mentők, rendőrök...

Putyin szövetségese az ukrán győzelemre: le kell dobni az atomot! – videó

Kemény válaszlépéssel reagálna Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb katonai szövetségese, Razman Kadirov. Az orosz csecsenföldi régió vezetője szerint az ukránok...

Labdarúgó NB I – a Ferencváros kikapott Kecskeméten

Először vesztett pontokat a Ferencváros. A címvédő és eddig százszázalékos Ferencváros 2-0-ra kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga...