Home Szabadidő Állatvilág Igaz, hogy senki sem akar örökbe fogadni fekete kutyát?

Igaz, hogy senki sem akar örökbe fogadni fekete kutyát?

Kutya és macska, noizz.hu
magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

Egy városi legenda szerint a fekete kutyáknak és macskáknak sokkal nehezebb gazdit találni – írja a noizz.hu, Nagy Andi újságíró

Sokak szerint az előítélet miatt, míg mások a bábonákra hivatkozva gondolják, hogy a fekete kedvencek nem olyan kapósak. De tényleg van alapja a kutyák és macskák szín alapú diszkriminációjának? Vagy az egész városi legenda?

A Fekete kutya- vagy nagy fekete kutya-szindróma néven ismert a jelenség szerint a fekete színű kutyákat figyelmen kívül hagyják, amikor gazdijelöltek örökbefogadásra adják a fejüket. A jelenséget a 2000-es évek elején az Amerikai Állatkínzás Elleni Társaság (ASPCA) vette észre, azóta pedig sokan tényként kezelik, pedig a tudományos kutatások nagyon mást mutatnak.

Babonák és előítéletek

A fekete kutyákat és macskákat mindenféle sötét és gonosz dolgokkal hozzák összefüggésbe. A babona szerint a macskák balszerencsét hoznak, ha balról érkezik, akkor különösen nagy szerencsétlenség érhet. De már a középkorban is a fekete mágiával és a boszorkánysággal kapcsolták össze a lakkfekete macskákat.

Már a középkor óta rossz a fekete macskák marketingje.

Fun fact: Egy városi legenda szerint a középkori boszorkányüldözések a felelősek – ha nem is önmagukban – az Európa lakosságának harmadát elpusztító 14. századi pestis elterjedéséhez. Az akció részeként ugyanis a macskákat is irtották, emiatt a baktériumot hordozó patkányok lényegesen kevesebb természetesen ellenséggel néztek szembe.

A kutyák esetében is történelmi gyökerei lehetnek az előítéleteknek: Sátán kutyája is fekete, és több irodalmi alkotás is metaforaként használja. A szindrómát leírók szerint a fekete kutyákat – főleg a nagyobbakat – sokan agresszívabbnak tartják, mint világosszőrű társaikat. Ezen túl praktikus okok is magyarázhatják:

  • a fekete szőrzet nehezebbé teheti az állat arcának és kifejezéseinek észlelését;
  • színük miatt nehezebb őket fotózni, ez csökkentheti a vonzerejüket az örökbefogadási profilukon;
  • és kevésbé tűnnek különlegesek, ezért könnyen elmegyünk mellettük.

Nincs tudományos alapja

Bár az állatmenhelyek és állatmentők gyakran beszámolnak róla, hogy tényleg nehezebben találnak gazdit fekete kutyáknak és macskáknak, egy 2016-os nagy merítésű amerikai kutatás nem tudta megerősíteni a fekete kutya-szindróma létezését. Több mint 16 ezer kutya örökbefogadási adataiból arra jutottak, hogy a fekete kutyák valójában valamivel kevesebb ideig maradnak a menhelyeken.

Az ASPCA szakmai oldalán közzétett egy bejegyzést, amelyben Dr. Emily Weiss egy 2012-es tanulmányra hivatkozva azt írta, a kutyák örökbefogadásakor sokkal fontosabb szempont a fajta, például egy fekete labradort sokkal barátságosabbnak tartanak, mint egy barna pitbullt – számol be a rover.com.

De ha nem támasztják alá a tudomány, akkor mégis miért érzi ezt több, egymástól független állatmentéssel foglalkozó szervezet is? Dr. Weiss szerint a bázishatás játszik fontos szerepet ebben: mivel a populáció jelentős részét teszik ki a nagy fekete kutyák, ezért a menhelyeken is többet látunk belőlük, ez pedig megerősíti azt a benyomásunkat, hogy ők gyakrabban ragadnak a menhelyeken.

Másik texasi adatelemzés szerint a kutyák és macskák színe igenis fontos szempont. Csak épp az eredmények szerint a fekete macskák és kutyák 43 százalékát fogadják örökbe – vagyis népszerűbbek, mint a fehér macskák (33 százalék) vagy a csokoládé színű kutyák (34 százalék).

A szín csak egy a szempontok közül

A kutya színén túl sok szempontot kell figyelembe venni az örökbefogadáskor.

Amikor kutyát vagy macskát örökbefogadunk, jó eséllyel több mint egy évtizedre választunk magunk mellé társat, ezért sok mindent kell figyelembe vennünk az ideális háziállat megtalálásához, például, hogy milyen fajta, mekkora, hány éves, milyen a temperamentuma, stb.

Magyar tapasztalatok

Ezek a paraméterek mind befolyásolják egy állat örökbefogadási esélyeit, ezért nehéz megmondani, hogy önmagában a szín mennyire fontos. A Nébih kutya örökbefogadási útmutatója is említést tesz a fekete kutya szindrómáról, de fenntartásokkal kezeli a jelenség létezését.

Magyar állatmentők és állatörökbeadással foglalkozó szervezetek is beszámolnak a jelenségről, még ha nem is egytényezős kérdésként beszélnek róla. A Kutyákkal az életért Alapítvány megerősíti, hogy tényleg nehezebb egy fekete kutyát örökbeadni, különösen, ha nagytestű, ellenben más színű állatoknál nem tapasztalnak kiugrást, és már az is elég, ha egy fekete kutyán valamilyen más színű folt van, az is növeli az esélyeit.

Igazán nehéz terep a beteg kutya örökbeadás. Ha egy kutyának nehezen gyógyítható vagy gyógyíthatatlan, költséges betegsége van, mint például a szívférgesség, az hatalmas hátrány. De ha szervileg egészséges, és mondjuk egy baleset miatt maradandó sérülése van, az néha még segíti is az örökbeadást.

A szívszorító történet jó eséllyel több emberhez eljut, mint egy »átlagos« gazdikereső kutya felhívása, emiatt nagyobb eséllyel találunk gazdit is egy-egy ilyen esetben

– írta kérdésünkre a Kutyákkal az életért Alapítvány, hozzátéve, hogy tapasztalataik szerint az elmúlt egy-két évben az eddigieknél is nehezebb dolga van az állatvédő szervezeteknek Magyarországon.

Nagykovácsi cicamentés önkéntese hasonló tapasztalatokról számol be. Jakubecz Nóra azt emelte ki, hogy a legtöbben különleges kedvencet keresnek, ezért az egyszerű fekete, fehér vagy cirmos cicák hátrányból indulnak.

Fekete kutyák és fekete macskák napja

Az Amerikai Egyesült Államok menhelyei úgy kívánták felhívni a problémára a figyelmet, hogy külön napokat szenteltek a fekete cicáknak és a fekete kutyáknak, azt remélve, hogy így végre reflektorfénybe kerülnek az elsőre kevésbé figyelemfelkeltő kedvencek is.

Post

A fekete macskák napja augusztus 17-én van, a fekete kutyáké pedig október 1-én. Az utóbbi években Magyarországon is egyre többen használják ki az apropót.

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version