Home Főhírek Belföldi hírek HÚSZ HELYSZÍNEN TÖBB SZÁZ PROGRAM VÁR MÁTÓL HÁROM NAPON ÁT

HÚSZ HELYSZÍNEN TÖBB SZÁZ PROGRAM VÁR MÁTÓL HÁROM NAPON ÁT

375e15b51d8c40d0930d837173cb3624

Monumentális tűz és fények játéka, meghökkentő manőverek az Air Show-n, gyerekparadicsom a Városligetben. Magyarország egységét, az államalapítást szimbolizáló, különleges programokból válogathatunk Szent István ünnepén.

Változik a közlekedési rend és a boltok nyitvatartása is az ünnepre tekintettel.

A hagyományok fontosak, magyarként büszkék lehetünk múltunkra, ezer éves államiságunkra. Ezt érdemes megünnepelni, egyben feltöltődni és kikapcsolódni. A Szent István Napi programok már meg is kezdődtek, Budapesten a „varázs” egészen vasárnapig tart. A megszokott programok mellett igazi csemegéket is találhatunk. A Parlamentben idén is ingyenesen megtekinthető a Szent Korona, az Antall József rakpartnál látható az 1927-ben épült Pannónia Hajó, amely a dunai hajózás békebeli idejének hangulatát idézi, a Tabánban pedig minden este a rock nagy öregjei koncerteznek.

 

Elkápráztató légiparádé a Duna fölött

Magyar Honvédség légiparádéján, ami augusztus 20-án délelőtt 9 órakor kezdődik, minden olyan gépet látni majd, amely magyar felségjelet visel. Felsorakoznak a Gripenek, a 145-ös helikopterek, az M-17 és M-24-es helikopterek, a kiképző és szállító gépek is. Mindemellett az ejtőernyős válogatott is megmutatja, hogyan képesek a lehető legkisebb felületen földet érni, legyen az a Duna partja, vagy egy adott pont a Dunán.

 

Rendhagyó produkciókkal jön a 4. Budaörsi Airshow 

Igazi programkavalkád várja a repülés szerelmeseit augusztus 21-én a Budaörsi Repülőtéren 9:00-19:00 között. Az Airshow különlegességeként a Beech Expeditor is felbukkan az égen, és a repülőtér felett alacsonyan áthúz egy Boeing 737-800-as. A rendezvényre a belépés ingyenes, az Etele térről díjmentes különjárat is indul.

Fotó: MTI

Megkóstolható az ország tortája

Ma nyit a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt, ahol Magyarország Tortája mellett a Szent István-napi kenyér is bemutatkozik. Emellett a magyarok lakta különböző tájegységek ételeit, különlegességeit kóstolgathatjuk.

Fotó: Illyés Tibor

Koncertezik a Mandoki Soulmates 

Ma, augusztus 19-én este 19 órakor kezdődik a Szentháromság téren a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates 30 éves jubileumi koncertje. Az érdeklődők találkozhatnak a világhírű magyar zenész-producer Leslie Mandokival és olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Randy Brecker, Till Brönner vagy Tony Carey. A koncert ingyenes.

 

Megtekinthető az Aranyvonat
A Parlament közelében, az Alkotmány utcában lévő Aranyvonat kiállításon megcsodálhatjuk azt az impozáns kocsiszerelvényt, amely 1938-ban Szent István király 900. évfordulójára készült nemzeti kincsünk.

Fotó: Havran Zoltán

Csárdafesztivál a Vörösmarty téren
A Csárdafesztiválon a Vörösmarty téren különleges gasztronómiai élményekben lehet részünk, amelyet színes zenei kínálat egészít ki.

Varázsliget a gyerekeknek

A Vajdahunyad várának közelében Varázsliget lesz, ahol gyerekprogramok, mesekiállítás, herceg- és hercegnőképző programok, óriás cirkusz és még sok meglepetés várja a kicsiket.

Szabadrét Fesztivál

A piknik hangulatú Szabadrét Fesztivál elsősorban a fiatalok közkedvelt programja, ahol elektronikus zenével és nagyszerű hangulattal várják az érdeklődőket 19-én délután 16 órától 20-án este 23 óráig a Műegyetem előtt.

Utcazene Fesztivál

Az ország egyik legnagyobb ingyenesen látogatható zenei rendezvénye a népszerű Utcazene Fesztivál a Szabadság téren, ahol a széleskörű zenei kínálat mellett Food Truck Show is várja az érdeklődőket, tehát gasztronómiai élvezetekből sem lesz hiány.

 

Lehengerlő tűzijáték show zárja az estét holnap

Az idei tűzijáték show augusztus 20-án este 9 órai kezdettel a tavaly nagy sikert aratott, történetmesélő narratívát emeli magasabb szintre: ezúttal a keresztény Magyarország születésétől máig tartó ezer év krónikáját jeleníti meg, kiemelve a nemzeti értékek emlékének tanulságát és a Szent István-i örökség átadását helyezi a középpontba a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék számára. A produkció emlékeztet arra a csodára, hogy annyi nehézség ellenére is sikerült a magyarságnak megmaradni Európa szívében, ez pedig a magyar nemzet stabil értékeinek és a Szent István-i keresztény kultúra erős gyökereinek köszönhető.

Fotó: Máthé Zoltán

Akadálymentesek lesznek a rendezvények

Az ünnepség helyszíne a Nyugati tér és a Kossuth tér között közlekedő alacsony padlós 70-es és 78-as trolibusszal, valamint a 15-ös busszal közelíthető meg. A kerekesszékes vendégeknek fenntartott hely a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete között lesz, valamint ülőhelyek és speciális mellékhelyiségek is a mozgáskorlátozottak rendelkezésre állnak majd. A kormány még 2017-ben írt alá együttműködési megállapodást a legnagyobb fogyatékosügyi szervezetekkel. Ebben vállalta, hogy a nemzeti ünnepeken – március 15-én, október 23-án és augusztus 20-án – a fogyatékossággal élőknek is biztosítja az ünneplés lehetőségét.

 

Vigyázzunk a háziállatokra!

Országszerte több, mint 150 MOL benzinkúton érhető el olyan chip-leolvasó, amellyel a megszökött és kóbor kutyákat tudják beazonosítani és visszajuttatni a gazdiknak. A kutak a Vigyél Haza Alapítvánnyal együttműködésben segítenek azokon a négylábúakon, amik, megriadva az ünnepi hangoktól és fényektől, esetleg elkóborolnak.

Az üzletek nyitvatartási rendje

Ma minden üzlet a pénteki nyitvatartási rend szerint fogadja a vásárlókat, de figyelem! Augusztus 20-án szombaton csak a benzinkutak, virágboltok és éjjelnappali közértek lesznek nyitva! Vasárnap megint a szokásos vasárnapi nyitvatartási rend szerint vásárolhatunk.

Ilyen lesz az időjárás

Ma a koponyeg.hu előrejelzése szerint többórás napsütésre számíthatunk, majd a Dunántúlon megnövekszik a gomolyfelhőzet, néhol zivatar is lehetséges. A hőmérséklet 30 és 41 (!) fok között alakul, főként délkeleten lesz hőség. Késő estétől megerősödik az északnyugati szél.

Augusztus 20-án csökken a  hőség, 24-33 fokra melegszik a levegő és nem lesz zavartalan a napsütés, ami nem rossz hír azoknak, akik a városi programokon vesznek részt. Megélénkül és erős lesz viszont az északnyugati szél, reméljük, ez nem lesz akadálya a tűzijáték megtartásának.

Vasárnap szórványosan várható zápor, zivatar és tovább csökken a hőmérséklet, a legtöbb helyen megszűnik a hőség.

Tájékozódj, mielőtt elindulsz!

A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs június óta rendszeresen ülésezik és ellenőrzi a Szent István-napi ünnepségsorozattal kapcsolatos teendőket és fejleményeket. A mai napon az operatív törzs keretein belül létrejött egy kimondottan az időjárással foglalkozó munkacsoport, mely folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről. Bármilyen, a programokban bekövetkező esetleges változásról vagy az időjárással kapcsolatos intézkedésekről a közvéleményt azonnal tájékoztatják. Tisztelettel kérnek minden érdeklődőt, hogy mielőtt útnak indulna, tájékozódjon az aktuális információkról.

Forgalomkorlátozások az ünnep miatt Budapesten

Lezárják a budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és Margit híd között mától:

– augusztus 22-én reggel 6:00-ig,

– augusztus 22-e és 25-e között minden éjszaka 22:00 és másnap reggel 6:00 között.

·Lezárják a pesti alsó rakpartot a Lánchíd és Közraktár utca között:

– augusztus 19-ig minden éjszaka,

– augusztus 22-én éjszaka 22:00 és másnap reggel 6:00 között,

– augusztus 19-e 20:00-tól augusztus 22-én 6:00-ig folyamatosan.

·Lezárják a budavári ünnepi rendezvény miatt:

– a Tárnok utcát végig (a Dísz tér felől nem lehet behajtani a Vár területére)

– a Lánchíd utcát augusztus 22-ig 6:00–22:00-ig.

·Lezárják az Andrássy utat a Kodály köröndnél ma éjszaka 10-től hajnal 04:00-ig.

Változik a közösségi közlekedés is

·Rövidített útvonalon jár a 16A, a 116-os és a 916-os autóbusz a budai Várban:

– augusztus 22-ig egész nap a Széll Kálmán tér és a Fény utcai piac felől csak a Szentháromság térig,

– augusztus 19-20-21-én a Bécsi kapu térig lehet utazni.

– A 16-os autóbusz augusztus 22-ig módosított útvonalon, a Dísz tértől a Clark Ádám téren és a Fő utcán át a Batthyány térig közlekedik, a budai Vár belső részét és a Széll Kálmán teret nem érinti.

– A 916-os éjszakai járat augusztus 23-án hajnalig két szakaszon, megosztva közlekedik: a Széll Kálmán tér és a Szentháromság tér, illetve a Bécsi kapu tér között, valamint az Uránia és a Dísz tér között.

·Változások a Lánchíd utca környékén:

A 105-ös, a 109-es és a 990-es buszok augusztus 22-ig 6:00-tól 22:00-ig a Lánchíd utca lezárása miatt módosított útvonalon, az Attila úton közlekednek. Augusztus 22-e estig pedig:

– a 41-es villamos módosított útvonalon, a Krisztina körúton és Margit körúton jár;

– a 19-es villamos két szakaszon, a Bécsi út/Vörösvári út és a Batthyány tér, illetve Kelenföld vasútállomás és a Döbrentei tér között közlekedik.

– A 109-es busz meghosszabbított útvonalon, az Alagúton át a Dózsa György térig jár.

·Változások a Kossuth Lajos tér környékén

– Ma és holnap 18:00-tól 21:00-ig a 2-es, a 2B és a 2M villamosok a déli végállomások és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között, 21:00 után a villamosok a Boráros tér végállomásig járnak.

·Változások az Andrássy út környékén a lezárás miatt

A 105-ös, a 178-as és a 979-es autóbuszok ma még éjszaka 22:00-tól hajnal 04:00-ig módosított útvonalon, a Podmaniczky utca érintésével közlekednek.

ripost

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version