Home Életmód Gasztronómia, vega Hőségben mit kívánsz? Jól esne egy adag sorbet?

Hőségben mit kívánsz? Jól esne egy adag sorbet?

hirmagazin 2015 06 13 082034

A jeges frissítő étel nagy népszerűségnek örvend. Megtanultuk a nevét, miután volt szerencsénk először találkozni vele a partner találkozón vagy céges rendezvényen, esetleg esküvőn. Megtanultuk élvezni az ízét, hozzászoktunk az állagához. Szerencsénkre olyannyira elterjedt, hogy puccos buli nélkül is hozzájuthatunk, vásárolható cukrászdában vagy előre csomagolt formában. Akár magunk is elkészíthetjük.

De mi is az a sorbet? Jeges, szinte kásás, magas gyümölcstartalmú frissítő hatású édesség. Talán nem is gondolnánk, de már a 13. században is fogyasztották, na nem nálunk, Kínában készítik először. Tulajdonképpen pépesített, minimálisan édesített gyümölcs fagyasztott formájáról van szó, ami kifejezetten remek lezárása az étkezésnek, különösen a többfogásos vacsoráknak. Sőt, ajánlott a gyomor könnyítése érdekében a fogások közötti fogyasztása is.

A titok abban rejlik, hogy kellemes ízével, üde hatásával, könnyű állagával szinte felszabadítja a megterhelt pocakot. Kedvelt, mert nem túl édes, jól esik megenni egy nehezebb ételsor után, szívesen választjuk a hőségben a nagyon édes, krémes állagú finomságok helyett. S ha igazán ragaszkodunk a gasztronómiai szabályokhoz, hát öntsük nyakon egy kis alkohollal, például pezsgővel. A siker töretlen, a népesség körében megtapasztalt egyre gyakoribb ételallergiával kísért életmód, a diétázásra való törekvés mellé jól párosítható, kalória- és zsírszegény tulajdonsága vonzó a nassolni vágyók számára.

Nem érdemes sokáig halogatni a sorbet házi készítését. A fő hozzávaló szinte bármely gyümölcs lehet, a leggyakoribb bogyósok, citrom mellett bátran kísérletezzünk további gyümölcsökkel. 10 dekagrammonként adjunk a pépesített gyümölcshöz 1 deciliter vizet és egy kávéskanál citromlevet, ízlés szerinti édesítőt, cukrot. Keverjük jól össze, és fedeles műanyag tálban fagyasszuk le, óránként villával, laza mozdulatokkal minél több levegőt beleengedve forgassuk át néhányszor. Jó étvágyat a fagylalt őséhez!

Forrás: marmalade;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Exit mobile version