Idén nyáron is felállítják az extrém hőség ellen árnyékot nyújtó hűsítő szigeteket Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Fővárosi Önkormányzat és a Főkert által forgalmas tereken felállítandó hűsítő szigetek június 18-tól szeptember 15-ig teszik elviselhetőbbé a hőséget. Elsőként a Boráros téren vehetik birtokba a szigetet a látogatói.

Ezen felül a tavaly felállított 22 ivókút mellett további 12-vel bővítik az ivókutak számát. Az egyik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér között, az idén nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétáló szakaszon. Az ivókutak pontos helyszíne a Husito.budapest.hu oldalon érhető el egy online térképen.

Azt írták: ezzel is arra kívánják ösztönözni a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. „Ezzel pénztárcánk mellett környezetünket is óvjuk” – fogalmaztak.

Mindenki ezt olvassa most!

Mindezek mellett a Fővárosi Önkormányzat arra is figyelmet fordít, hogy a közszolgáltatók által hagyományosan végzett „hőségenyhítési tevékenységek”, mint az utak, parkok, sínek locsolása, a forróság által leginkább sújtott lakóövezeti területekre koncentrálódjon – írták a közleményben.

Felidézték, hogy a 2019-ben megválasztott városvezetés egyik első intézkedéseként klímavészhelyzetet hirdetett Budapesten, majd új Budapesti Klímastratégiát fogadott el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán emlékeztetett: a hétvégén érkezik az idei első hőhullám.

A tartós hőség miatt szombat 0 órától kedden éjfélig hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Nyitókép: Máthé Zoltán

infostart

Hirmagazin.eu