forrás: M1 Híradó

Kétszer annyi illegális bevándorló próbált bejutni az ország területére az elmúlt egy hét alatt a magyar-román határon, mint Szerbia felől. A Békés megyei Lőkösházánál például egyetlen éjszaka alatt húsz illegális migránst fogtak el a határrendészek, míg a magyar-szerb határon – ugyanebben az időben – csak öten próbálkoztak.

Sötétben és ködös időben is kivehetők a határhoz közeledő emberek azon hőkamerák képein, amik segítségével egyetlen éjszaka alatt 20 határsértőt fogtak el a Békés megyei rendőrök. A felvételükön látható csoport határozott mozgása arra utalt, hogy pontos eligazítást kaphattak arról, merre is menjenek, tervük azonban kudarcba fulladt: a határnál szó szerint a békés megyei rendőrök karjaiba futottak.

Hőkamera szűri ki az illegális bevándorlókat
Képünk illusztráció (MTI Fotó: Molnár Edvárd)

“A férfiakat a lőkösházi határrendészeti kirendeltségre állították elő és tiltott határátlépés miatt indítottak ellenük eljárást. 2016 december 28-n az esti órákban mind a húsz állampolgárt átadták a román hatóságok képviselőinek” – mondta Tűri Zsanett, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gyulánál – azután, hogy a térségben megerősítették a védelmet – kutyás határrendész-járőr ellenőrzi a magyar-román zöldhatárt. A most elfogott húsz fős csoport felbukkanásából arra lehet következtetni, hogy a migránsok Szerbia után már Románia felől is egyre gyakrabban próbálkoznak bejutni Magyarországra.

Az ORFK adatai szerint az ünnepek alatt nyolc, az elmúlt két napban viszont már 25 illegális bevándorlót fogtak el az ország területén. A magyar-román határon most csaknem kétszer annyian próbálkoztak, mint a magyar – szerb határon.