A németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőit a szlovén Slavko Vincic, valamint a német Felix Zwayer vezetik majd. Egyik játékvezető múltja sem mentes a botrányoktól, korábban mindketten illegális tevékenység miatt kerültek bajba.

A labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőiben két csúcsrangadót rendeznek. Kedden a spanyolok a franciákkal csapnak össze Münchenben, szerdán pedig a hollandok az angolokkal találkoznak Dortmundban. Előbbi mérkőzést a szlovén Slavko Vincic vezeti, a 44 éves bíró a csoportkörben a Magyarország-Svájc (1-3), valamint a Spanyolország-Olaszország (1-0) találkozókon, előtte pedig a Borussia Dortmund-Real Madrid (0-2) BL-döntőn fújta a sípot.

Slavko Vincic az európai topbírók közé tartozik, eddig az Eb-n sem hibázott nagyot, azonban a múltja nem mentes a botrányoktól, 

ugyanis 2020-ban őrizetbe vették, mert a vádak szerint tagja volt egy drogokkal, fegyverekkel és prostituáltakkal üzletelő csoportnak. 

Végül közvetlen bűnrészességet nem tudtak rábizonyítani, így nem sokkal később távozhatott a letartóztatásból, és folytathatta játékvezetői pályafutását.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Hungary v Switzerland
Slavko Vincic vezeti a spanyol-francia rangadót
Fotó: AFP

A Hollandia-Anglia találkozón a német Felix Zwayer közreműködik majd. A 43 éves játékvezető számára ez lesz a negyedik szereplés az Európa-bajnokságon, korábban az Olaszország-Albánia (2-1) és a Törökország-Portugália (0-3) csoportmeccseket, valamint a Románia-Hollandia (0-3) nyolcaddöntőt vezette.

Zwayer az olasz-albán meccs után kemény kritikát kapott a már visszavonult német focibírótól, Manuel Gräfétől, aki nemes egyszerűséggel szégyennek nevezte, hogy egy olyan játékvezetőre bízta az UEFA a mérkőzést, akit korábban fogadási csalás miatt elítéltek.  

A történet lényege az, hogy Zwayer évekkel ezelőtt komoly fogadási botrányba keveredett, ugyanis tagja volt annak a csoportnak, amely egy szintén bűnöző német bíró, Robert Hoyzer köré szerveződött. 

A vád szerint Zwayer 300 eurót fogadott el Hoyzertől, hogy a Wuppertal csapatának egy meccsén úgy vezesse a találkozót, hogy az a Wuppertalnak kedvezzen. Zwayer a mai napig tagadja, hogy pénzt vett volna át Hoyzertől.

Euro 2024: Romania - Netherlands
A botrányos múltú Felix Zwayer a hollandoknak már vezetett meccset ezen az Eb-n
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Zwayer botrányos ügye éveken át téma volt a német sajtóban, és ezt megelőzően 2021-ben csaptak magasra az indulatok. A Borussia Dortmund-Bayern München (2-3) rangadón a német bíró által megítélt vitatott döntések után a Dortmund akkori, a Real Madrid jelenlegi játékosa, Jude Bellingham keményen panaszkodott. 

Mit várhatunk el egy olyan bírótól, akiről köztudott, hogy Németországban komoly fogadási csalásokba keveredett?” – 

mondta akkor az angol válogatott sztárja, aki minden bizonnyal most nem lett boldog attól, hogy a hollandok elleni elődöntőt éppen Zwayer fogja vezetni.

Ma este a Hollandia – Anglia meccs!

Forrás

Hirmagazin.eu