Home Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó Hogy ki is jöjjünk a vízből…

Hogy ki is jöjjünk a vízből…

hirmagazin 2015 06 16 152705
2015. 06. 16. – 13:36
forrás: MR/180perc

Az elmúlt napok időjárása sok embert csak a vizekhez, sok baleset is történt, a 180 perc összeállítása a legfontosabb tanácsokat gyűjtötte össze. Megszólalt a profi vitorlázó, a vízi mentő és a házi orvos is.
Az elmúlt napok kedvező időjárása sokakat vonzott a hazai vizekre: a vízi rendőrök a hét végén a Velencei-tóról 33, a Balatonból egy tucat embert mentettek ki, többségük kajakból, kenuból, szörfről vagy vitorlásról esett a vízbe, több gyermek is volt köztük.
Hogy ki is jöjjünk a vízből

A vízi jártassági még nem vízi jártasság

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára arra figyelmeztetett a 180 percben, hogy a vízi sportok kedvelőinek alaposabb felkészültségre, nagyobb gyakorlatra lenne szükségük a vízre szállás előtt, amit már jó és elérhető tanfolyamokon, képzéseken meg lehet szerezni. Holczhauser András azt tanácsolta, a vitorlázás előtt mindenképp figyeljük az időjárást, tervezzük meg az utat és azt, hogy kivel hajózunk. Bár a vízi jártassági papírok megszerzése csak egy hét, ez nem jelenti azt, hogy valaki tud is vitorlázni, több év, mire valaki biztonságosan vezeti a hajót, ezért érdemes tapasztaltabb hajósokkal vitorlázni, és ellesni a fogásokat.

MTI Fotó: Varga György

Alkohol és drog

Tavaly 113-an, idén június 7-ig pedig már 41-en fulladtak vízbe Magyarországon, folyóinkon a legtöbb problémát az alkohol vagy kábítószer okozza, a vízbe fúlások 99 százaléka valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt álló embernél következik be, mert az emberek egyszerűen nem veszik tudomásul, hogy nemcsak a közúton nem szabad italt, drogot fogyasztani – mondta ugyancsak a 180 percben Seller András, a Szegedi Vizimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője.

Felhevült testtel soha

Az egyszerű fürdőzés is rejthet veszélyeket – figyelmeztetett már Komáromi Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke, pedig a balesetek többsége néhány szabály betartásával elkerülhető. Mindig tudnunk kell, milyen mély vízbe ugrunk, felhevült testtel pedig ezt soha ne tegyük, ilyenkor ugyanis egy kóros reflex lép életbe, amelytől elzáródik a gége, megáll a szív, a légzés, ebből az állapotból pedig már nagyon nehéz visszajönni.

A vízfelület tükör

A szakember emlékeztetett arra is, a vízfelület tükörként működik, visszaveri az ultraviola sugarakat, amelyeket a test így nemcsak felülről, de oldalról is kap, gyorsabban le lehet érni. Ilyenkor könnyebben jön a napszúrás is, amikor az agy állománya ödémás lesz, a felmelegedés miatt nagyobb több oxigénre van szüksége, amelyet azonban a test nem tud biztosítani, és görcsök, eszméletvesztés jöhet. Jó, ha van a vízben, vízparton a fejünkön valamilyen világos anyag, és érdemes lehet néha a víz alá is lebukni, hogy a víz hűtse a koponyát.

Figyeljünk az idősekre és a gyerekekre

Az orvos arra is figyelmeztetett, a víz közelében fokozottan ügyelni kell a gyerekekre és az idősekre, előbbiekre azért, mert még nem alakult ki a tudásuk elkerülni a veszélyt, utóbbiak pedig megszokásból teszik a dolgukat, miközben a szervezetük már másképp működik, egy tartós meleg vagy egy hirtelen hideghatás felboríthatja a vérkeringésüket, és életveszélybe sodorhatja őket.

Balatonhelp néven egyébként már működik egy mobiltelefonra letölthető applikáció is, a vízi mentők oldalán pedig sok hasznos információ található – hangzott el a Kossuth Rádió reggeli műsorának összeállításában.

Exit mobile version