Home Szabadidő Vadászat hírei Hibrid vaddisznót ejtett egy magyar vadász, a csodájára jártak a társai

Hibrid vaddisznót ejtett egy magyar vadász, a csodájára jártak a társai

1562592714 wplwjevtz md
Nyitókép: Pixabay

Babos disznót lőttek egy évvégi vadászaton. Az állatot le kellett adni a vadásztársaságnak.

Nikl Béla még 2023 végén lőtte le a különleges vaddisznót. A vadásznyelv babos disznóknak hívja azokat az egyedeket, amelyeknél a megszokott barna sörték színébe a házi disznóra utaló fehéres-rózsaszínes foltok vegyülnek – mesélte a teol.hu-nak a decemberi vadászatról.

Ezek a példányok a házi és a vaddisznók genetikai keveredéséből születnek. Korábban, amíg az erdőkben a jó makktermés alkalmával kiterelve tartották a házisertést, gyakran megesett, de még ma is előfordul, hogy a házi- és a vaddisznó „találkozásából” fehér-fekete foltos malacok születnek.

Az így születő utódok egyedi és megismételhetetlen bőrt (gereznát) jelentenek a szerencsés elejtőnek. Ezeknek a foltos egyedeknek a túlélési esélye ugyanolyan, mint az átlagos vaddisznóké, viszont genetikailag rontják a vadon élő állományt, ezért

nemkívánatosak a populációkban.

Kilövéskor selejtezési szempont is, hogy ezektől a példányoktól megtisztítsák az állományt – fogalmazott Nikl Béla, aki szerint éppen ezért igen ritka az ekkora, felnőtt állat.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version