Ezzel kapcsolatban egyik olvasónk elmesélte a történetét, és a szakértő válaszolt is rá, íme:

„2016. július 1. óta van/volt nyugdíj-szolgáltatásokra irányuló megállapodásom. Ez megszüntetésre került, mert hónapokig nem fizettem a szükséges befizetést” – írta olvasónk, majd így folytatta: „Mint utóbb kiderült, ez szerencse :-) mivel az új megállapodás megkötésére irányuló kérelmem során a Vármegyei Kormányhivatal megállapította, hogy biztosítási jogviszonyom van egy kft.-nél. Ezt az első megállapodás megkötésénél elmulasztották ellenőrizni, én részemről pedig ez jóhiszeműen fel sem merült; nem is kötöttem össze a két témát, mivel a kft. érdemi tevékenységet évek óta nem végzett. A cégben az elmúlt hét évben tevékenység szinte nem volt. Azért kötöttem a megállapodást, mert a fent jelzett időponttól (pontosan 2016 május 31-étől) magyar munkáltatóval munkaviszonyom nincs, külföldön dolgozom, viszont munkaviszonyom jogi státuszából adódóan az adott országban állami egészség-, és nyugdíjbiztosításom sincs, illetve munkáltatómnak sincs sem állami, sem magán nyugdíjcélú megtakarítási programja. Tehát eddig jóhiszeműen abban a hitben voltam, hogy a jelzett megállapodással legalább az elismert magyar évek ’ketyegnek’, mely nyugdíjba vonuláskor akár Magyarországon, akár az EU-ban érvényesíthető. Kérdéseim: A kormányhivatal érvelése helytálló-e, a megállapodásom valóban semmis? Lehetne-e, kellene-e valamit lépni? Amennyiben nem, és csak annyi marad, hogy a nyugdíjbiztosító a korábbi befizetéseket visszautalja? A céges státusz, annak ellenére, hogy nyugdíjjárulék befizetés nincs, szolgálati idő?” Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha az említett időszak alatt Ön valóban biztosításra kötelező jogviszonyban állt és biztosítása nem szünetelt, úgy abban az esetben a megállapodás érvénytelenítése jogszerű volt. Az előzőekben említett tényeket a kormányhivatal vélhetően ellenőrizte és az alapján hozta meg a döntését.

Érvénytelen megállapodás esetén az addig megfizetett járulékok visszafizetéséről fog intézkedni a kormányhivatal.

Önmagában a biztosításra kötelező jogviszony fennállása nem eredményez nyugdíjra jogosító szolgálati időt. Szolgálati időt kizárólag járulékfizetés ellenében lehet szerezni.

A kérdésében foglaltak alapján Ön vélhetően társas vállalkozóként állt biztosításra kötelező jogviszonyban az említett időszakban, mely időszakokra járulékfizetésre volt kötelezett. Ha ennek a cég nem tett eleget, úgy azt az adóhatósággal történő egyeztetést követően lehet visszamenőlegesen rendezni.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu