forrás: BZI/hirado.hu

Már szinte minden böngészőben megtalálható a leginkább csak pornómódnak nevezett inkognitómód. Hogy ne beszélje ki a titkainkat a készülék. Vagy mégis.

Elvileg, ha a böngészővel az úgynevezett inkognitómódban megnyitunk egy új ablakot, akkor a böngésző, esetünkben a Chrome nem menti el az előzmények közé a felkeresett weboldalakat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a munkáltatónk, az internetszolgáltatónk, a felkeresett webhelyek ne azonosítanának bennünket hajszálpontosan. De legalább a közösen használt munkahelyi vagy otthoni gépen nem szembesül intim érdeklődésünk kis titkaival, aki utánunk a számítógéphez (mobilhoz, táblagéphez) nyúl. Elvileg.

Gyakorlatilag kis problémák vannak a magánélet ilyen alapfokú védelmével is.

Hiába kapcsolja "felnőtt" módba, fecseg a Chrome?
Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Yves Herman)

Egy torontói egyetemista, Evan Andersen tette közzé a The Guardianben, hogy mikor elindította Diablo III játékát, kínosan felbukkant a képernyőn a nemrég felkeresett felnőttoldal „maradványa”.

Andersen szerint az Nvidia grafikus kártya a bűnös, mert a memóriája nem törlődik, mikor egy másik alkalmazás elindul a gépen. Az Nvidia szerint viszont az Apple (almás gépet használtak a konkrét esetben) vétkes a dologban. Evan Andersen állítja The Guardian szerint, hogy már két évvel ezelőtt figyelmeztette erre a hibára a Google-t és az Nvidiat is. Az Apple még nem nyilatkozott.

Ami azt illeti, munkahelyen amúgy sem jó ötlet gondtalanul nézelődni, levelezni – még ki is rúghatják a chatelőt. Otthon pedig a felhasználó törölje szorgalmasan a cache-t, meg kézzel a Beállítások/Speciális beállítások alatt a böngészési előzményeket.