Kezdőlap Életmód Életmód hírek Hétvégén szinte főszezoni forgalom van a Balatonon + Újítással készülnek a Balaton-átúszás...

Hétvégén szinte főszezoni forgalom van a Balatonon + Újítással készülnek a Balaton-átúszás szervezői..

Szeretlek magyar hazám! Még a madarak is ezt mutatják! Kép: Hirmagazin.eu
Szeretlek magyar hazám! Még a madarak is ezt mutatják! Kép: Hirmagazin.eu

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az idei nyári szezon egyáltalán nem mondható szokványosnak.

A koronavírus-járvány mindent felborított. Bár már elkezdődött a nyári szezon, a Balaton környéke egyelőre csak hétvégéken mutatja régi arcát, vasárnap estére azonban kiürülnek a strandok, az éttermek.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a munkavállalóknak nem maradt kivehető szabadságuk amiatt, hogy a járvány kitörésekor több munkáltató is kényszerszabadságra küldte el alkalmazottait.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az idei január–február még 22 százalékos növekedést mutatott, vagyis 2020 a turizmus legerősebb éve lett volna, majd jött a pandémia, ami mindent megváltoztatott. A koronavírus-járvány hatására szinte mindenki lemondta nyaralását, lefoglalt szálláshelyét.

Május végére sikerült megfékezni Magyarországon a vírust, és lassan az élet is újra visszatért a régi kerékvágásba, ezzel együtt pedig a magyarok nyaralási kedve is visszatért.

Egyelőre csak a hétvégén nagy a forgalom a balatoni strandokon

A Balaton környéki strandok a hétvégére megtelnek. Az éttermek is teljes kapacitással üzemelnek, a hétvégéken egyes vendéglátóhelyek előtt sorok alakulnak ki, a vendégek körülbelül fél órát várakoznak szabad asztalra – mondta Varga Tünde, a Kossuth Rádió munkatársa a Napközben műsorában. Hozzátette, azonban vasárnap estére, hétfő reggelre szinte kiürül a Balaton-part, hétköznap jellemzően már csak nyugdíjasok tartózkodnak unokáikkal a tó környékén.

Kiemelte, a frekventált helyeken kicsit más a kép, Siófokon, Balatonfüreden, Keszthelyen például már hétköznap is többen pihennek.

A külföldi vendégek egy része lemondta a foglalását 

A külföldi vendégek száma egyelőre nagyon elenyésző. Arra is kitért, hogy a szállásadók arról számolnak be, egyre több osztrák és német vendégük mondja vissza a foglalását. Ez valószínűleg amiatt van, hogy továbbra is bizonytalan a járványügyi helyzet, és attól félnek a külföldi nyaralók, hogy ha váratlanul, ugrásszerűen megnő a koronavírussal-fertőzöttek száma, az országok újra lezárják határaikat, és nem tudnának hazautazni.

Júliusban belföldi keresletélénkülést várnak

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke elmondta, a forgalom visszaesésének oka az is, hogy sok munkavállalónak nem maradt kivehető szabadsága, mivel a koronavírus-járvány kirobbanásakor több munkáltató is szabadságra küldte alkalmazottait a kényszerű leállás miatt.

Kiemelte, a szakemberek azt tapasztalták, hogy a májusi forgalom körülbelül egyharmada lehetett az előző évinek. Júniusban ugyancsak alacsony volt a nyaralók száma, részben a rossz időjárás miatt. Júliusban az ágazat szereplői azonban forgalomnövekedésre számítanak, erre enged következtetni az előfoglalások magas száma is.

Az elnök a beszélgetésben arra is kitért, hogy a tapasztaltok azt mutatják, a tavalyi évhez képest nem emelkedtek a szálláshelyek árai. Ez annak köszönhető, hogy dinamikus árazást alkalmaznak, a kapacitáskihasználástól függően változtatják a szolgáltatások árait. A forgalmasabb, zsúfoltabb időszakban drágábban nyújtják kínálatukat, míg a kevéssé forgalmas időszakban alacsonyabb áron foglalhatók szobák.

Az egyetlen jelentősebb változás az elmúlt évhez képest, hogy több szabadstrand is fizetőssé vált. Ez annak is köszönhető, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatának köszönhetően több strandon is jelentős infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre.

Újítással készülnek a Balaton-átúszás szervezői

Újítással készülnek a szervezők az augusztus 1-jei 38. Lidl Balaton-átúszásra, melyen idén a klasszikus 5200 méteres táv felét is lehet teljesíteni.

A szervező Aranyhíd Balatonátúszó Sport Kft. szerdai közleményéből kiderül, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt hosszú időre bezártak az uszodák, nem lehetett igazán készülni a megmérettetésre, ezért döntöttek úgy, hogy azoknak, akik nem érzik magukat kellőképpen edzettnek, vagy akiknek mindig is soknak tűnt az 5200 méter, kiírják a Lidl Balaton-átúszás féltávú próbáját.

Ennek mezőnye a célból, a balatonboglári Platán standról indul, a résztvevők beúsznak 1300 métert, majd visszafordulnak és azonos pályán érnek célba a Révfülöpről átúszókkal.

Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek. Az augusztus 1-jén sorra kerülő átúszás mindkét távjára az előzetes jelentkezés július 15-én indul.

Hirmagazin.eu


Exit mobile version