Home Főhírek Belföldi hírek Helyesbítette álláspontját a NAV: minden katás egyéni vállalkozó október 31-éig nyilatkozhat az...

Helyesbítette álláspontját a NAV: minden katás egyéni vállalkozó október 31-éig nyilatkozhat az átalányadózás választásáról

Illusztráció, Hirmagazin.eu

Hetek óta lázban tarja a szakmát egy jogértelmezési kérdés, melyben eleinte még a NAV és a Pénzügyminisztérium sem képviselt azonos álláspontot.

Korábbi cikkünkben jogszabállyal alátámasztva levezetésre került, hogy a jelenleg kisadózó egyéni vállalkozásoknak milyen határidő tartásával van lehetőségük áttérni az átalányadózásra, ezt pedig az adóhatóság átalányadózásra vonatkozó tájékoztatója is megerősítette. A NAV tájékoztató korábbi verziója szerint:

„Az átalányadózás annak is kedvező lehet, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata alanya és az új kata szabályait nem kívánja alkalmazni, például azért, mert kifizetőkkel szokott szerződést kötni. Ebben az esetben az átalányadózás választására vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 31-ig tehető meg.”

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Augusztus 22-ével a NAV ezt a szóban forgó tájékoztatót a következők szerint módosította:

„Az átalányadózás annak is kedvező lehet, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata alanya és az új kata szabályait nem kívánja alkalmazni, például azért, mert kifizetőkkel szokott szerződést kötni.

Az új kata szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, vagy azt nem választó, 2022. augusztus 31-én a régi katát alkalmazó egyéni vállalkozó az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be.”

A NAV legfrissebb tájékoztatása alapján tehát valamennyi kataadózó egyéni vállalkozó számára alkalmazható a hosszított átjelentkezési határidő. Így október 31-éig még van lehetőségük mérlegelni az érintetteknek, hogy számukra optimális adózási mód lehet-e az átalányadózás.

adozona

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version