Hatalmas válságban a bútoripar – egy év alatt 55%-kal emelkedtek a fa alapanyagok

A fa alapanyagok árdrágulása az egész bútoripar drágulására kihat – nem csupán a lakberendezést drágítja meg, hanem a különféle épületkomplexumok, irodák megfelelő felszerelését is. Egy felmérés szerint bizonyos anyagtípusok ára 55%-kal drágult csupán egy év leforgása alatt – derült ki egy felmérésből, melyet az asztalosok körében végeztek.

Mekkora áremelkedés történt?

A kutatás során arra kértük a szakmában dolgozó asztalosokat, hogy mondják meg, mekkora emelkedést tapasztaltak az utóbbi egy év során a különféle szaküzletekben, faipari boltokban, amikor a munkájukhoz szükséges alapanyagokat szerzik be. Arra kértük a válaszadókat, hogy mondják meg, hogy egy bútor anyagköltsége átlagosan mennyivel kerül többe, mint egy évvel korábban. 

A különböző termékek árváltozása eltérő lehet, hiszen a különféle kereskedések, valamint szaküzletek más árszabással dolgoznak, és teljesen más alapanyagok szükségesek a különféle  bútorok elkészítéséhez. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

fa alapanyag aremelkedes
fa alapanyag aremelkedes

A diagramról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 25%-os drágulás volt tapasztalható, de voltak olyan termékek, melyeknek az ára 80%-kal emelkedett az elmúlt évre vetítve. A tölgyfa ára – amely talán a legjobb minőségű alapanyagnak számít – két év alatt több mint duplájára nőt az elmúlt két évben számos mesterember szerint – derült ki a felmérésből.

Mivel indokolható az áremelkedés?

Viharos Lorándot kérdeztük, a szakiweb.hu ügyvezetőjét, hogy mit gondol, mi az oka az áremelkedésnek, és mennyi ennek mértéke alapanyag típusonként. Véleménye szerint a jelenség több különböző tényezőre vezethető vissza.

Elöljáróban kiemelte, hogy a legtöbb fa alapanyagot külföldről importálják, ennek köszönhetően a dollár, valamint euró árfolyam változás természetesen kihat a jelenségre. Mind a fa, fém, valamint szivacs alkatrészek sokkal drágábbak, mint korábban, a háború nagyon betett ennek az ipari szegmensnek is. A forint gyengülése és az általános infláció, valamint a vállalkozói rendszer átalakulása csak hatványozza a végösszegben megjelenő emelkedést. Sajnos a drágulás nem csak a bútoriparban jelenik meg, hanem az építőipari kivitelezés számos területén is. Ellátási zavartól, vagy szakemberhiánytól nem kell tartani – folytatta Loránd.

És hogy mivel próbálja meg a szektor az árait tartani? Az asztalosmesterek sokszor azzal védekeznek, hogy megpróbálnak egy kisebb raktárkészletet felhalmozni a már meglévő alapanyagokból, valamint, tekintettel vannak az alkuképes megrendelői igényekre is.

SKYTING MAGAZIN