Az Arany-emlékév egyik központi helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), ami számos program mellett egy formabontó kiállítással emlékezik a XIX. század egyik legjelesebb magyar költőjére a jubileum alkalmából. Az Önarckép álarcokban című tárlatot május óta már több mint 10 ezer látogató kereste fel.

A múzeum azonban szeptemberben kifejezetten iskoláknak írt ki pályázatot, elsősorban határon túli és hátrányos helyzetű gyerekcsoportoknak adnak lehetőséget arra, hogy eljussanak a fővárosba és hozzájuk.

Az intézmény nem csak a náluk lévő programokon való részvételt tette díjmentessé számukra, hanem az utazást, beleértve a budapesti tömegközlekedést is, szükség esetén a szállás és a teljes ellátás költségeit is fedezi.

A pályázatra – amelyre szeptember végén felfüggesztették a jelentkezést a hatalmas érdeklődés miatt – több száz intézményből több ezer gyerek és ezer pedagógus jelentkezett az ország minden tájáról és a határon túli területekről is. Ez azt jelenti, hogy tanév végéig folyamatosan jönnek a diákcsoportok, azaz naponta más-más csoport vesz részt a PIM által összeállított fővárosi programokon, beleértve a múzeumpedagógusok vezetésével történő, rendhagyó irodalom órának is beillő tárlatnézést.

„Lenyűgöző ez a hatalmas létszám, ez a hihetetlen érdeklődés, ami a pályázatunkat övezte. Bár gyakran jönnek hozzánk diákok, azt hiszem, ilyen sok gyerek még nem fordult meg egy tanév alatt a múzeumunkban. Örömmel tölt el bennünket az is, hogy ezúttal zömmel olyan iskolásokat fogadhatunk, akik még sosem jártak Budapesten, és akiknek a pályázatunk nélkül esélyük sem lett volna a fővárosba látogatni. A határon túl élő, hátrányos helyzetű vagy szegény sorsú fiatalok mellett rendkívül fontosnak tartom és célunk is volt, hogy sok roma gyereket lássunk vendégül egy hasznos és élményt nyújtó kulturális programon” – mondta el Prőhle Gergely főigazgató.

A Petőfi Irodalmi Múzeum meghívására a fővárosba látogató több ezer gyerek közel háromnegyede általános iskolás. Pályázni már nem lehet, de az eddig jelentkező csoportokat és az őket kísérő pedagógusokat június végéig folyamatosan fogadja a múzeum.

Forrás: orintpress, Petőfi Irodalmi Múzeum

Kép: Nullahategy.hu/Horváth Péter Gyula