Home Hírek Életmód Hatalmas a baj! Ez az élelmiszer megszünteti a szarvasmarhatenyésztás nagygazdálkodási formáját!

Hatalmas a baj! Ez az élelmiszer megszünteti a szarvasmarhatenyésztás nagygazdálkodási formáját!

pixabay

Halhatatlan GMO-mentes marhahús lehet az alapja az új, gyorsabban és könnyebben növeszthető izraeli műhúsnak. Két brit cég pedig laborhúsból csinált meg egy legendás angol fogást, hogy a laborban nőtt húst reklámozzák.

Egy izraeli cég, a ProFuse Technology, új laborhús-előállítási módszert fejlesztett ki – írja az AgFunder News. A cég eddig alapvetően más cégeknek állított elő műhős-előállításhoz szükséges termékeket, méghozzá a tenyésztési adalékszerét, ami segít a sejteknek nagyobb arányban és gyorsabban növekedni a laboratóriumi húsok előállításához fejlesztette ki. A mostani fejlesztésük egy újfajta, levédett sejtkultúra, ami gyorsabb, olcsóbb és könnyebb műhús-előállítás alapja lehet a cég szerint. A cég vezérigazgatója, Nevo Michrowksi elmondta a portálnak, hogy mind a sejtproliferáció, mind a sejtdifferenciálódás szakaszában nagyobb a hatékonysága a sejteknek, amit génszerkesztés nélkül kultiváltak.

Halhatatlan sejtekből akármennyi labor-marhahús növelhető

A cég beszámolója szerint, az egésznek az az alapja, hogy sikerült egy spontán mutációval örökéletűvé vált sejtkultúrát azonosítsanak. Ezek myoblaszt sejtek, amik az izomrostok előfutárai. A a PROFUSE-B8 névre keresztelt myoblaszt sejttörzs pedig gyakorlatilag végtelenül képes osztódni. A mintáik már több, mint egy évesek, és továbbra is stabilak, nagyon sok osztódás és mintavétel után. A vezérigazgató elmondta, hogy ez azért egyedi, mert más cégek általában génszerkesztés útján képesek csak elérni, hogy az izomrostok előfutárai stabilak maradjanak. Ez azonban a későbbiekben mindig problémához vezet.

A myoblaszt sejtek az izmok kifejlődése, a myogenezis alatt az állati embrióban többmagvas rostokká fúzionálnak. Így alakulnak ki az izomrostok. A sejtek először sokasodnak (proliferáció), majd funkcionálisan elkezdenek szétválni (differnciálódás). Nevo Michrowksi elmondása alapján ez a második stádium a laborban az, amikor a GMO visszaüt, a genetikailag módosított sejteknek ugyanis mindig meggyűlik valahogy a gondja a differenciálódással, amikor izomrostokká kéne növekedjenek a petri-csészében.

Forrás és folytatás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version