Változik a B kategóriás jogosítvány – csak ezeket az autókat lehet majd vezetni a sima B jogsikkal! Új KRESZ készül, de a B kategóriás jogosítvány is kettéválasztásra kerülhet. A nagy teljesítményű autók elterjedése állami beavatkozást igényel, de ennél azért többről van szó…

Az elmúlt időszakban történt tragikus események, illetve a nagy teljesítményű autók ilyen fokú elterjedése állami beavatkozást igényel – szögezte le Ágh Péter államtitkár a parlament gazdasági bizottságának ülésén.

Az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM) az LMP-s Bakos Bernadett kérdezte arról, hogy támogatja-e a kormány, hogy a nagy teljesítményű személygépkocsik vezetéséhez szigorúbb feltételeket kelljen teljesíteni. A felvetés mögött egy ellenzéki törvényjavaslat húzódik meg, amelynek a tárgysorozatba vételét a parlament gazdasági bizottsága elutasította.

Sok a 300 KW?

A KRESZ-módosítás értelmében az olyan személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedély, aminek hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye meghaladja a 300 kilowattot, csak olyan a személynek adható, aki

legalább öt éve rendelkezik személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedéllyel,
a külön jogszabályban meghatározott pszichológia alkalmassági követelményeknek megfelel,
a külön jogszabályban meghatározott tanfolyamot elvégezte, és a vezetői jártasságáról és magatartásáról vizsgát tett.

Ezek mellett a javaslat szerint nem adható vezetői engedély annak, akit közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életének vagy testi épségének veszélyeztetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Illetve szünetel az engedélye annak, akivel szemben a fenti közlekedési bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban a büntetőeljárás jogerős befejezéséig.

Az Mszp akarja, sokan nem örülnek neki

A beterjesztő MSZP-s Molnár Zsolt indokolása szerint drámai mértékben megnövekedett azon kirívóan súlyos közúti közlekedési szabályszegések száma, amikor az elkövetők mások élete és testi épsége iránt teljes közömbösséget tanúsítva és a legelemibb közlekedési szabályokat semmibe véve agresszív magatartást tanúsítanak a közlekedésben részt vevő többi személlyel szemben, vagy a közutakat versenypályaként használják. Az elmúlt években a fékevesztett száguldozás több, a közlekedésben szabályosan részt vevő vagy egyszerűen csak utcán tartózkodó ember halálát okozta.

Hozzátette, hogy ezek a baleseteket olyan személygépkocsikkal követik el, amik a közúti közlekedés igényeit messze meghaladó, sportcélokra alkalmas teljesítménnyel rendelkeznek. Szerinte biztosítani kell, hogy a törvényjavaslat ne vonjon el már meglévő jogokat. Ezért a megfogalmazása szerint átmeneti szabályként kell rendelkezni arról, hogy a törvényjavaslatban meghatározott szigorúbb követelményeket a törvény hatályba lépését követően kiadott vezetői engedélyekre kell alkalmazni. Az átmeneti szabály elégséges időt biztosít a szükséges végrehajtási rendelkezések megalkotására is – javasolta Molnár Zsolt politikus.

Ágh Péter államtitkár erre reagálva nemcsak az állami beavatkozás szükségességét ismerte el, de megerősítette, hogy folyamatban van a KRESZ felülvizsgálata, és ennek részét képezi, hogy a nagy teljesítményű gépjárművek helyzetét miként érdemes rendezni.

„Úgy gondolom, hogy a technológiai fejlődés, az új közlekedési eszközök megjelenése, a közlekedési infrastruktúra – és az ehhez tartozó társadalmi szokások – olyan mértékben változtak, amelyet egy módosítás már nem tud hatékonyan kezelni: újat kell alkotni”.

#jogsi , #békategória , #változás , #miavéleményed , #monddmegte , #tiktok , #hirmagazin ,

Forrás

Hirmagazin.eu