Bombaként robbant a hír: népszerű, sokak által rendszeresen szedett vérnyomáscsökkentőkben mutattak ki rákkeltő anyagot Magyarországon. Ráadásul lehet, hogy az új vizsgálattal aggasztó lavina indul el…

Az Egészségügyi Világszervezet által valószínűsíthetően

rákkeltőnek tartott N-nitrozodimetil-aminnal szennyezett valzartán nevű hatóanyag került abba a 27-féle vérnyomáscsökkentőbe,

amelyeket – több európai országgal együtt – hazánkban is kivontak a forgalomból. A svéd sajtó szerint a szennyeződést okozó gyártási folyamatot 2012 óta használják a kínai gyártók, így a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals is, ahonnan a veszélyes hatóanyagot számos gyógyszergyártó, így az EGIS, a Richter Gedeon, a Sandoz, a TEVA, az Actavis és az Aramis Pharma Kft. is vásárolta.

Az aggasztó szennyezésre úgy derült fény, hogy egy új gyógyszercég szeretett volna rendelni a kínai gyártótól, a kapott mintát pedig egy, a korábbitól eltérő módon vizsgálták, így derült ki a rákkeltő anyag jelenléte.

Az eredményt jelentették az Európai Gyógyszerügynökségnek, mely többek közt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is tájékoztatta.

A Ripost az OGYÉI kommunikációs igazgatóságától megtudta, jelenleg a forgalomból kivont termékeket vizsgálják, melyekben különböző mértékű, 2-7%-os szennyeződést találtak. Hangsúlyozták: nem mindegyik valzartán tartalmú vérnyomáscsökkentővel vannak gondok. Javasolják, hogy azok, akik valamelyik problémás gyógyszert szedik, legfeljebb egy hónapig szedjék a már felírt mennyiséget, ám mihamarabb keressék fel a háziorvosukat, hogy új gyógyszert kaphassanak.

A valzartán-ügy ugyanakkor további aggodalomra adhat okot, mivel a problémás kínai cég többféle vérnyomáscsökkentő és antidepresszáns, valamint AIDS-elleni, illetve allergiagyógyszer hatóanyagot is gyárt, az azokból készült gyógyszerek pedig szintén rendszeres szedést igényelnek.

Márpedig a rákkeltő anyagok egészségkárosító hatását növelheti, ha folyamatosan mérgezi a szervezetet.

Kérdés, milyen más, Magyarországon kapható gyógyszerekben lehetnek még a kifogásolt gyártó hatóanyagai, s azokat mikor vizsgálják meg az újfajta módszerrel?

Forrás: Ripost