Beszélgetés a nem kicsit boldog Görög Péter pilótával a verseny után.

Görög Péter – Búzás Róbert
II. Diósgyőr Rally
2024.05.24-26.
Citroën C2
Stift Racing Kft.

A nyitónapon a gépátvételt követően a rajtceremónián vettetek részt. Mit szóltok a kilátogató a sok nézőhöz?
– Szia Hajóka, köszi a kérdést. Ennyire nyugodt még sosem voltam egy versenyem előtt sem, az okát nem tudom, de fejben most nagyon ott voltam / voltunk mindahányan a kis csapatunkból.
A sok néző látványa mindig örömmel tölt el, ezért is fogadtam meg a ralis turista tanácsát, és fel is vettem POV (tehát a saját szemszögemből) az eseményt egy kis kamera segedelmével.
Jó lesz az vágóképnek alapon.

gorog buzas ii. diosgyor rally 5
gorog buzas ii. diosgyor rally 5


Hat gyors várt rátok, amelyek mindegyike tradicionális volt.  Melyeket és miért vártátok a legjobban?
– Egyértelműen csak a mályinkai szakaszt tartottam igazi Rallye-pályának, és ennek megfelelően is készültünk az első körre. Oda volt beállítva a kocsi, csak azon járt a fejem, bár még soha nem mentem ebben az irányban előtte. A taknyos első körön sikerült is egy maradandót autózni, a „kis autók” közötti csatát rögtön meg is nyertük első nekifutásra, Endrééktől alig lemaradva. Ki gondolta volna?

gorog buzas ii. diosgyor rally 8
gorog buzas ii. diosgyor rally 8

P12-es kategória győzelemmel zártátok a szombati versenynapot. Papírforma volt? 
– Nagyon jókat küzdöttünk a két ladás tapasztalt párossal. Nekik kettőjüknek (Gyuri és Laci) több verseny van a kezükben, mint ahányat én valaha láttam egész életemben, így
természetesen nagyon motiválóan hatott rám, hogy ellenük küzdhetek. Sajnos végül a zöld asztalnál kellett eldőlnie az eredménynek, de nem gondolom, hogy a négy szép szemünkért kaptuk volna a jóváírást. Viszont az élsport ilyen, én azt mondtam korábban is, menjen mindenki a maga útján, és majd az erre szakosodott döntéshozók eldöntik, hogy mi a helyes megoldás, nincs személy szerint bennem sem harag, sem kiábrándultság.
Maximum csak azért, hogy így nem a pályán dőlt el a pontok kiosztása… tényleg nagyon-nagyon közel mentünk 3-an egymáshoz, én nagyon élveztem, így jó versenyezni!

gorog buzas ii. diosgyor rally 8 1
gorog buzas ii. diosgyor rally 8 1

Abszolút harmadik helyen végeztetek. Miként éltétek meg a túlélő túrát?
– Semennyire sem gondoltam túlélőtúrának. Örültünk nagyon, hogy gyakorlatilag második próbálkozásunkra a rövid szakaszokon rögtön ott tudtunk lenni időben a többiekkel pariban. Olyan sofőrökkel, akik kvázi ott élnek, annyiszor lemehettek már a sátai és a lyukóbányai gyorson az elmúlt években.

Simon Gyuriék „szalagkorlátos esete” visszavetett-e titeket a versenyzésben?
– Igen. Nagyon „rá voltam feszülve” a 2. körös mályinkai szakaszra, ott akartunk nyerni egy abszolútot, vagyis én úgy terveztem. Kizökkentett Gyuriék kicsúszása, megijedtem, és aki bármilyen szinten is versenyez az azt hiszem tudja, hogy egy lepkefing is elég ahhoz, hogy elmenjen a fókusz-kókusz. Ez meg is történt, utána volt egy majdnem végzetes kalandunk is, ugyanis egy BAL3 LEHET-ben kicsit elúszott az autó, alig bírtam megfogni, majdnem beakadt a kocsi eleje a szalagkorlátba. Ha ott nem fogom meg, csak úgy tudtunk volna megfordulni, mint a platós Aro az egyirányú utcában a Manna ABC lipótfalvi portája előtt.

gorog buzas ii. diosgyor rally 10
gorog buzas ii. diosgyor rally 10

Tanulságos versenyt tudhattok magatok mögött?
– Nemkülönösebben. Jobban el kell nyomni az elején a tempókat, mert kiderült, hogy bőven képesek vagyunk rá. Ki akartam mozogni a nyergesi bakit, ami 100%-ban sikerült,
és mindezek mellé begyűjtöttük a maximális power pontokat életem első ilyen szakaszán! Mi kellhet még egy ilyen amatőr hülyegyereknek?

gorog buzas ii. diosgyor rally 11
gorog buzas ii. diosgyor rally 11Ha újra rajtolhatnátok mit és miért tennétek másként?
– Elnyomnám jobban az elejét, nem félnék a lassítóktól. Ez a fajta lassítózás azt gondolom „forradalmi” ötlet, hiszen ha balf*sz vagy, nem vet véget a versenyednek.
Nekem mindenképp nagy lelki előny volt ez így, persze meg kellett szokni!

Köszönjük a farkasfalkának, a családnak, minden nézőnek és komálósnak illetve nem utolsó sorban a támogatóinknak!

gorog buzas ii. diosgyor rally 7
gorog buzas ii. diosgyor rally 7Partnereink: Bell-Vill villanyszerelés, Aqua Detalining Prémium Autókozmetika, Újház Micorex, SZindor Ipari Megoldások A-Z-ig, Halibi Horgászbolt, Platán Faloda, Aqua Panda, Germán Trans, Torda Trans, Luterán Gépész Kft., Vertex Nyílászáró Center, MrMinden, Qoodo.io, Clarity Sol Proeducation Kft., PLV Sajó, Rallysimfans.hu, Hajóka SportFotó, Rallymagazin.com, Rallytourist.

Fotó: Hajóka SportFotó, – Hajósi Miklós –

Hirmagazin.eu