A 16 éves vajai gimnazista tavalyi öngyilkossága óta egymás után kerülnek elő az újabb és újabb megdöbbentő esetek, köztük olyanok is, amelyben a megalázott és bántalmazott gyerekek még az életüket is eldobnák.

Mostani történetünkben Korina is ezen a határon járt, és miután minden kiderült, a szülők azonnal kiszakították lányukat a mérgező környezetből. Őket nemcsak Korina tette viselte meg, hanem az is, hogy az iskolában és a tankerületben is falakba ütköztek; a megindult nyomozásra hivatkozva ugyanis nem akarnak foglalkozni az üggyel.

„Elkezdett ütögetni. Először viccesnek szánta, meg én is azt gondoltam, hogy az… Elég erősen megütögette az arcomat, a vállamat, a combomat. Szünetben ment mellettem a folyosón, odajött, meglökött, megütött… Én nem ütöttem vissza. A tanárok és az igazgató számára kiderült ez az ütögetés… Ő igazgatóit kapott, én meg szaktanárit… Őt nem érdekelte az igazgatói. Minden nap csinálta. Egyre erősebben. Ez így ment hónapokon keresztül minden nap.”

Mindezt a 13 éves Korina mondta el a rendőrségi vallomásában idén áprilisban. A nyomozás a szülők feljelentése alapján indult el, miután a lányuk annyi vodkát ivott, hogy nem sok kellett ahhoz, hogy meghaljon. Tettének oka pedig az volt, hogy nem tudta tovább elviselni a suliban őt ért bántalmazásokat, amelyek tavaly szeptember óta érték őt, naponta. A lányt a Heim Pál Kórházban kezelték, majd amikor jobban lett és hazaengedték, a szülők leültek vele egy nagy beszélgetésre.

A lány nagyon súlyos állapotban került kórházba / Fotó: Blikk A lány nagyon súlyos állapotban került kórházba / Fotó: Blikk

Korina lehajtott fejjel ült, majd egyszer csak kitört belőle a zokogás. Annyira rázkódott, hogy alig értettük, mit is mond – idézte fel az édesanya, Ildikó a Blikknek az emlékezetes pillanatot. – Így tudtuk meg a férjemmel, Zsolttal, hogy a naponta látott kék-zöld foltok, sérülések, hátfájdalom nem az eleséseknek köszönhetőek, hanem annak, hogy az egyik osztálytársa, egy erős, nagydarab fiú folyamatosan bántalmazta őt napi, szinten hét hónapon keresztül.

Előfordult az is, hogy a srác teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül lelökte Korinát a lépcsőn, vagy hogy könyvekkel püfölte a fejét. Ráadásul meg is fenyegette azzal, hogy nekünk esik bajunk, ha beszél itthon minderről, ezért Korina nem mert segítséget kérni tőlünk.

A szülőknek az elmondottak alapján világos lett az is, hogy a lányuknál naponta jelentkező hasi fájdalmaknak az orvosok miért nem lelték meg az okát. – Láttuk, hogy Korina megváltozott, de például azt, hogy fekete ruhában kezdett el járni, kamaszos dolognak tudtuk be. Főleg, hogy amikor a szaktanári figyelmeztetések miatt voltunk az osztályfőnöknél, és rá is kérdeztünk, van-e valami baj Korinával, a pedagógus csak annyit közölt, hogy a szaktanári intéseket a lányunk azért kapta, mert beszélget az órákon a társaival. Egyébként kijelentette, hogy semmi baj nincs vele.

Feljelentés és költözés

A beszélgetés után fordultak a szülők a rendőrséghez, az anya pedig nem engedte el a lányát többet az iskolába. – Tudom, hogy sokan ilyen esetben nem váltanak sulit, de én azonnal ki akartam szakítani őt a bántalmazó környezetből. Ráadásul, a diák, aki folyton zaklatta és verte Korinát, a szomszéd lépcsőházban lakott, és a lányom félt vele találkozni, ezért nem volt hajlandó kimozdulni otthonról, egész nap a szobájában kuksolt. Ezért a férjemmel eldöntöttük, hogy a fővárosból egy Pest megyei településre költözünk.

Korina újra nagyon jól tanul, látszódik a változás, bár a hangulatingadozások még nem múltak el – jegyezte meg az apa, Zsolt. – A kutyával is lemegy már a ház udvarára, és egy-két helyre eljön már velünk. Minél előbb szerettük volna elvinni őt pszichiáterhez, de ez rajtunk kívüli okok miatt nem sikerült még. A rendőrség ugyan kirendelt egy igazságügyi pszichológus szakértőt, de a vizsgálat elég érdekesen sikerült. Amikor ugyanis tíz perc után Korina kijött tőle, megrökönyödve közölte, hogy a szakember a fejéhez vágta, hogy „csak ennyi történt?” Felháborítónak tartjuk, hogy a szakértő szerint a több hónapon át tartó bántalmazásra, fenyegetésekre csak legyinteni kellene!

Pedig szerettük volna megtudni, hogy pontosan mi történt a lányunkkal, mert nagyon bezárkózott, fura rajzokat készít, és semmiről nem akar mesélni. A nyomozónak is nehezen mondta el a meghallgatáson, mit kellett kiállnia az elmúlt hónapokban – tette hozzá Ildikó. Az apa még azt hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy szembesülniük kellett azzal is, hogy a gyerekek közötti konfliktusokat, bántalmazásokat nem tartják az emberek olyan nagy ügynek, nem veszik komolyan.

Korina sokat rajzol / Fotó: Pozsonyi Zita Korina sokat rajzol / Fotó: Pozsonyi Zita

Ildikó egyetértően bólintott erre. – Azt szeretném elmondani, mert a történtekhez tartozik, hogy velem szemben is indult egy rendőrségi eljárás, amiért lekevertem két pofont a Korinát rendszeresen ütlegelő srácnak. Nem vagyok büszke arra, amit tettem, de nagyon feszült voltam. Azért is forrt bennem a düh, mert épp akkor értünk haza az iskolából, ahol kiderült, hogy a tanárok igenis tudtak arról, hogy Korinát kikészíti és bántja az osztálytársa, mégsem tettek semmit ellene.

Az anya megemlítette, hogy szerette volna, ha az iskola vagy a tankerület is kivizsgálja az ügyet, de mindenhol falakba ütközött. – A tankerület arra hivatkozva nem akar vizsgálatot indítani, hogy rendőrségi eljárás van folyamatban. De jártam az Oktatási Hivatalban is, ahol azt közölték, ez nem az ő illetékességük, és a gyámügynél sem tettek semmit, amikor jeleztem nekik, hogy Korina bántalmazójával, aki másokat sem kímél, komoly gondok vannak. Miként lehet, hogy mindenki úgy gondolja, semmit sem kell tennie ilyen ügyekben, és hárítja a felelősséget?

A rendőrség válasza

A BRFK lapunk megkeresésére azt írta, hogy a XI. Kerületi Rendőrkapitányság idén április 4-én rendelte el nyomozást testi sértés vétség gyanúja miatt. Gyanúsítotti kihallgatás még nem történt, a rendőrök szakértő bevonásával vizsgálják az ügyet.

Kerestük az iskolát és a Dél-Budai Tankerületi Központot is. Az utóbbi a személyes adatok védelmére és a rendőrségi vizsgálatra hivatkozva azt közölte, hogy nem áll módukban válaszolni.

FONTOS:

Az iskolai zaklatásoknak nincs vége, sőt, egyre-másra új és újabb esetek kerülnek elő a feledés szemétládájából..

Egyik korábbi cikkünkben, vakká verték Gergőt az iskolában..

Vakká verték az osztálytársai Gergőt – Lavinát indított el az iskolai zaklatások ügye, a gaztettek poklában egy csapat szülő döntő lépésre szánta el magát

blikk

Hirmagazin.eu