Home Főhírek Belföldi hírek Haladékot adott Ukrajna a kárpátaljai magyaroknak

Haladékot adott Ukrajna a kárpátaljai magyaroknak

Nyitókép: MTI/Nemes János

Az ukrán parlament egy évvel meghosszabbította az ukrán nyelvre történő átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik uniós ország nyelvén folyik.

Az ukrán parlament jóváhagyta a 9332. számú törvénytervezetet, amely 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az ukrán nyelvre való átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik Európai Uniós ország nyelvén folyik

– írja az Ukrajinszka Pravda alapján az Index.

Az ukrán parlament döntése az oktatási törvény záró és átmeneti rendelkezéseit módosítja.

A jogszabályt a következőképpen módosítják: „Ukrajna azon nemzeti kisebbségeihez tartozó személyek, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg az általános és középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-jéig továbbra is az e törvény hatályba lépése előtti szabályok szerint részesülnek ilyen oktatásban, az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számának fokozatos növelésével”.

A legfrissebb hírek itt!

Mindez tehát azt jelenti, hogy az intézményeknek idén szeptemberben nem kell átállniuk ukrán nyelvre.

Arról az Infostarton május közepén mi is beszámoltunk, hogy a magyar kormány blokkolja a 11. unios szankciócsomagot. Szijjártó Péter akkor megállapította: „az ukrajnai törvények miatt szeptember 1-jétől a magyar kisebbségi iskoláknak Kárpátalján be kell zárnia. Évek óta jelzik a problémát magyar részről, semmi eredmény, uniós intézményekben és Ukrajnában sem”.

„A nemzeti kisebbségek jogainak védelme az európai kérdés, hiszen európai szabályok, nemzetközi szabályok védik a nemzeti kisebbségeket” – szögezte még le Szijjártó Péter.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version