Joe Biden, amerikai elnök attól tart, hogy Oroszország rövidesen katonai agressziót hajt végre Ukrajna ellen, így az ott tartózkodó amerikai állampolgárok mielőbbi hazautaztatását sürgeti.

Nem sokkal azután, hogy megérkezett Ukrajnába a 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya (90 tonnányi hadianyag formájában), az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége a személyzet kimenekítését kérte az országból. – írta a 24.hu.

Még több külföldi hír

Az angol Guardian napilap írt arról, hogy akár már a jövő hét elején megkezdődhet azoknak a személyeknek az evakuálása, akiknek az ott tartózkodása nem létfontosságú.

A Fehér Házban szerdán felszólaló Biden biztos abban, hogy az oroszok be fognak vonulni Ukrajnába, az amerikai elnök azon a véleményen van, ha ez megtörténik, Putyin elnök keserves árat fog ezért fizetni.

Oroszország januárban több harckocsit, ágyút és egyéb fegyvereket küldött az általa megszállt Donyec-medencei területekre. Az ukrán hírszerzés által nyilvánosságra került adatok szerint a hatalmas mennyiségű üzemanyag is arra utal, hogy az oroszok invázióra készülnek.

Még több külföldi hír

A Krím félsziget 2014-es annektálása óta érezhető, hogy Oroszország bármilyen fegyveres hadműveletre képes lehet. Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök szerint akár Harkiv megszállására is. Ott azonban már nem olyan emberek élnek, akik történelmileg és akár családi kapcsolatok miatt is kötődnek Oroszországhoz. Ha ez megtörténik, az már nem pusztán egy megszállás lesz, hanem egy nagyszabású háború kezdete.

Közben a héten több tagország is hadihajókat küldött a NATO Földközi- és Fekete-tengeri erőihez az ukrán határ közelébe. Az Európai Unióhoz tartozó országok nagy része, így a V4-es országokhoz tartozó Csehország is kész fegyvereket küldeni az ukrán szabadság megvédéséhez.

Az oroszok és az amerikaiak is előre magyarázzák a lehetséges forgatókönyveket. A Kreml szerint az ukrajnai polgárháború kiújulását provokálhatja ki Joe Biden amerikai elnöknek az a kijelentése, hogy az orosz bankokat eltiltják a dollárban végrehajtott tranzakcióktól, ha Oroszország intervenciót hajt végre Ukrajna ellen – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

blikk

Hirmagazin.eu