Nagy dobásra készül a NewMoo, Ltd. nevű élelmiszer-technológiai start-up, amely az állatjólétet szem előtt tartva, növényi molekuláris gazdálkodással (PMF) fogja előállítani a sajtkészítéshez szükséges kazeinfehérjéket.

Mint ismeretes, a kazein a tejfehérjék mintegy 80%-át teszi ki, ezért az így előállított termék lehetővé teszi a sajtkészítők számára, hogy költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon ugyanolyan valódi sajtélményt nyújtsanak, mint a hagyományos tejből készül sajtok.

Eddig a sajtalternatívák nehezen tudtak a fogyasztóknak valódi sajtélményt, táplálkozást és árat kínálni. A sajtanalógok ugyanis nem tartalmazzák a tejtermékek kulcsfontosságú fehérjéit, a kazeineket, amelyek szükségesek a tejsajt érzékszervi tulajdonságainak pontos visszaadásához – olvasható a Future Farming oldalán.

Az izraeli start-up vállalkozás, a NewMoo tudósai felfedezték a módszert, amivel a kazeinfehérjéket olyan növényi magvakból lehet kinyerni, amelyek a hagyományos szántóföldi gazdálkodással bőségesen termeszthetők. Három évnyi titkolózás után a vállalat most olyan fehérjéket mutatott be, amelyek tápértékük, összetételük és funkciójuk tekintetében tökéletesen megfelelnek a tejfehérjéknek.

Az induló vállalkozás technológiája és koncepciója az izraeli Rehovotban található Weizmann Tudományos Intézetben végzett kutatásokra és az onnan származó szellemi tulajdonra épül. Az innováció lényege, hogy a növényi molekuláris gazdálkodás újszerű megközelítése révén lehetővé teszik két vagy több kazein-fehérje kialakulását egyetlen növényen belül. A magokat ezután a szántóföldeken vetik el. A növények betakarítása után a NewMoo a kazeint egy olyan fejlesztési folyamat során állítja elő, amely hormonmentes, természetesen laktóz- és koleszterinmentes folyékony alapanyagot eredményez, ami felépítését és beltartalmi értékeit tekintve szinte teljesen megegyezik a tejből készült sajtokkal.

A tehénmentes sajtoké a jövő?

A tehenek helyett a növényekből kinyert, nem állati eredetű kazein kifejlesztésével szinte bármilyen tejtermék előállítható, kezdve a sajttal. Ahogy Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója fogalmazott, az állatmentes folyékony kazeinünk a valódi tejfehérje minden funkcionális tulajdonságát utánozza, így hagyományos módon készíthetünk belőle sajtot. A szakember szerint azt jelenti, hogy az új növényi alapú kazein zökkenőmentesen helyettesítheti a tehéntejet bármely tejtermékeket gyártó üzemben, anélkül, hogy bármilyen speciális berendezésre vagy a meglévő berendezések átállítására lenne szükség.

A NewMoo kazeinjei egy olyan sajt alapját képezhetik, amely pontosan úgy olvad és nyúlik, mint az állati tejből készült sajtok, ezzel biztosítva a sajtfogyasztók által áhított jellegzetes aromát, ízt és textúrát.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu