A Magyar Péter jelenség többet árt az ellenzéki oldalon, mint a kormányoldalon – mondta Gyurcsány Ferenc politológushallgatók előtt.

A 2022-es hatpárti ellenzéki együttműködés választási veresége miatt az ellenzéki választókat akkora csalódás érte, hogy a kegyelmi botrány okozta instabilitásig nem volt politikai mozgás Magyarországon. A Magyar Péter „jelenség” erre az instabilitásra adott válasz – mondta Gyurcsány Ferenc a POLIP Közéleti Tábor politológushallgatói előtt Szokolyán, ahol a diákok kérdéseire válaszolt.

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott, a Magyar Péter jelenség többet árt ellenzéki oldalon, mint kormányoldalon, de a

legkevésbé a DK-nak okoz kihívást,

sokkal inkább a többi ellenzéki pártnak. Gyurcsány Ferenc szerint Magyar Péter hajlandó elfogadni a Fidesz világát, ha nem Orbán Viktor vezeti.

A DK közleménye szerint Magyar Péternek csak személyi problémája van a rendszerrel, míg a DK kritikája az Orbán-rendszer iránt súlyosabb, elvibb természetű.

Magyar Péterről:

Magyar Péter (Budapest, 1981. március 16. –) magyar jogász, diplomata, politikus, a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA) de facto vezetője és alelnöke, a Talpra Magyarok Közösségének vezetője. 2024. március 15-én bejelentette pártalapítási szándékát, és egy alternatívát kínál a szerinte „mesterségesen megosztott” társadalomnak, akiknek a parlamenti ellenzékből és a kormánypártokból is elege van.

Családja

Anyai nagyanyja Mádl Teréz, Mádl Ferenc (1931–2011) köztársasági elnök testvére. Anyai nagyapja a rendszerváltás előtti Magyar Televízió Jogi esetek című műsorában főszereplő Erőss Pál (1934–2021), a Legfelsőbb Bíróság egykori bírája volt. Édesanyja Erőss Mónika, aki korábban a Kúria főtitkára volt, 2020 áprilisától pedig az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese lett.

2006-ban vette feleségül Varga Juditot, három gyermekük született. 2023-ban elváltak.

Tanulmányait Budapesten és Hamburgban végezte, diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán szerezte 2004-ben. Szakmai pályáját a Fővárosi Bíróságon kezdte, majd a jogi szakvizsgái letétele után a nemzetközi ügyvédi területen helyezkedett el, társasági, kereskedelmi és versenyjogi területen segítette multinacionális vállalatok magyarországi beruházásait.

Ügyvédjelöltként részt vett a 2006-os utcai tüntetések rendőri áldozatainak ingyenes jogi képviseletében és megsegítésében.

A 2006. október 23-i, utcai összecsapásokhoz vezető eseményeket követően rendőrség zárlat alá vette a Kossuth teret. Az év decemberétől kezdve Magyar Péter és Gulyás Gergely minden péntekre demonstrációt jelentettek be a térre, amelyet a rendőrség rendszerint visszautasított.[8] A patthelyzet azzal ért véget, hogy 2007 februárjában fideszes politikusok bontották le a kordont. A rendőrség évekkel később határozatban ismerte el, hogy a lezárás aránytalanul korlátozó volt.

2007-ben a 2006 őszi rendőri erőszak fizikai sérülést szenvedett áldozatainak megsegítésére alapított Ne féljetek! Alapítvány titkára és kuratóriumi tagja volt rokonai (Erőss Pál, Mádl Dalma), valamint többek között Fábry Sándor, Morvai Krisztina és Schmidt Mária társaságában.

2009-ben feleségével Brüsszelbe költöztek, mivel Varga Judit Áder János akkori EP-képviselő egyik politikai tanácsadója lett. 2010-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársaként folytatta pályafutását. 2011-ben a magyar uniós elnökség során szakdiplomataként csatlakozott Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletéhez. Feladata többek közt az uniós jogalkotás során a magyar kormányzati érdekek érvényesítése volt, különös tekintettel a közlekedés- és energiapolitika, valamint a társasági és versenyjog területére. 2015-től a Miniszterelnökség csoportvezető diplomatájaként a magyar kormány és az Európai Parlament közötti kapcsolattartásért felelt egyebek mellett jogi, pénz- és tőkepiaci, költségvetési, kereskedelmi és fejlesztéspolitikai ügyekben.

2018 szeptemberétől a Magyar Fejlesztési Bank EU Jogi Igazgatóságát vezette.

2019. június 8-tól 2022 februárjáig a Diákhitel Központ vezérigazgatója volt. Ezután a magánszférában dolgozott jogászként és vállalkozóként.

  2022 augusztusában a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja lett. 2023 áprilisában bekerült a Volánbusz Lázár János által felfrissített igazgatóságába.

  2024. február 10-én, Novák Katalin köztársasági elnök lemondása és volt feleségének, Varga Juditnak a közélettől való visszavonulása nyomán Magyar Péter nagy visszhangot kapó nyilatkozatban mondott le minden állami tisztségéről, állami vállalatokban posztjairól tiltakozásul Novák Katalin kegyelmezési ügyének kezelése, név szerint Rogán Antal tevékenysége miatt:

   „Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük, soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak”

   Konfliktusok

   Magyar Péter és volt felesége személyével az elmúlt évek során számos kisebb-nagyobb ügyben foglalkozott a sajtó. 2021-ben a házaspár a XII. kerületben vásárolt összesen kétszázmillió forintért ingatlanokat. Vargáék a vételárból sajtóértesülések szerint mindössze nyolcmillió forintot fizettek ki, a fennmaradó 192 millió forintot bankhitelből fedezték.

   2021-ben derült ki, hogy a pár családi otthonteremtési kedvezményt kapott még 2017-ben a balatonhenyei házukra. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) szabályai szerint azonban az nem jár olyan ingatlanra, amiben nem életvitelszerűen lakik a kedvezményezett és családja. Varga Judit 2023 elején kamatostól visszafizette a felvett összeget.

   Ugyancsak 2021-ben felröppentek a hírek a házaspár válásáról, amit ők közös nyilatkozatban cáfoltak. Válásukra végül 2023-ban került sor, sajtóértesülések szerint azért, mert kormányközeli körök kérték tőlük, hogy halasszák el válásukat a 2022-os választások utánra.

   Forrás1

   Forrás2

   Hirmagazin.eu