Home Hírek Háború Gyorsabb, halkabb, pontosabb és Ukrajnában is pusztíthat – Irán bemutatta új csodafegyverét

Gyorsabb, halkabb, pontosabb és Ukrajnában is pusztíthat – Irán bemutatta új csodafegyverét

Nyitókép: Forrás: X / Nexta

A korábbiaknál sokkal korszerűbb csapásmérő drónokat mutattak be Teheránban.

Az új fegyvereket pár napja mutatták be az ország legfőbb vallási vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a teheráni egyetemen rendezett kiállításon.

A Shahed-238 jelű drónt az iráni Iszlám Forradalmi Gárda légierejének fejlesztő központjában tervezték, és komoly előrelépés a korábbi öngyilkos robot, a Shahed-136-hoz képest – írja a Militarnyi ukrán portál.

Az új csapásmérő drónnak három változata létezik:

  • az egyik hagyományos, de GPS-navigációs rendszerrel irányított, teljesen önállóan repülő típus
  • a másik elektrooptikai és hőérzékelős változat
  • a harmadikat az ellenséges radarok kisugárzása vezeti célra. Ez utóbbi a légvédelem pusztítására szolgál, hasonlóan a radargyilkos rakétákhoz.

Az infravörös vezérlésű Shahed-238-at a frontvonalak mögött összevont harcjárművek megsemmisítésére tervezték.

De alkalmas olyan kritikus infrastruktúrák rombolására is,

mint a hőközpontok, erőművek, áramelosztók, amelyek ugyancsak jelentős hőt sugároznak ki. Ezt a változatot távolról is lehet irányítani, ami nagymértékben javítja a találati pontosságot, viszont csökkentheti a hatótávolságot.

A Shahed-238 három különböző változata. Középen a hagyományos inerciális/GPS irányítású, jobbra pedig az infravörös érzékelőjű változat. A bal szélen a „radargyilkos” típus látható. Forrás: mil.in.ua

A Shahed-238-as műszaki adatait nem hozták nyilvánosságra, így azt sem tudni, hogy milyen messze lévő célpontokat támadhat. A korábbi Shahed-136-nál ez nagyjából 2000-2500 kilométer volt. Az új drónt már nem légcsavarral, hanem egy kis méretű gázturbinával hajtják, aminek ugyan nagyobb lehet az üzemanyag-fogyasztása, bár nyilván gyorsabban és halkabban repül.

Az új és a régi közti legfeltűnőbb különbség a korszerűsített drón színe. A régebbi világos festést fekete váltotta fel, amivel az irániak az amerikai lopakodó gépeket akarták utánozni. Arról nincs információ, hogy a drónokhoz használt festék ugyanúgy képes-e elnyelni a radarhullámok egy részét, mint az amerikai repülőkön használt, különleges bevonat.

A régebbi Shahed-136 kamikaze robot. Az alul látható dudor az elektrooptikai érzékelő kupolája. Ezt az új változatnál már beépítették a drón orrába. Forrás: sundries.ua

A teheráni bemutató alkalmával egy gyorsuló autóról indították az új drónt. A yahoo.news azonban megjegyzi, hogy a végleges típust minden bizonnyal álló helyzetből is útjára lehet majd bocsájtani.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

Egyelőre nem világos, hogy Oroszország rendelt-e az új fejlesztésű öngyilkos gépekből. Kijevi vélemény szerint nagyon is elképzelhető, hogy a Moszkva és Teherán közötti szoros katonai együttműködés keretében az orosz hadsereg fegyverzetében is megjelennek majd a Shahed-238-asok.

Mivel ezek gyorsabbak, jobb a vezérlésük, és bizonyára nehezebben is felderíthetők, az ukrán légvédelemnek alaposan meggyűlhet velük a baja.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version