A szlovák miniszterelnököt ért támadás súlyos sérüléseket okozott.

Csodával határos, hogy Fico túlélte a támadást

A merénylőről, a 71 éves Juraj Cintuláról azóta kiderült, hogy nem értett egyet Fico háborúellenes politikájával, ezért többször is tüntetett ellene. A miniszterelnök egészségi állapotára térve, aki a hírek szerint a sikeres műtétsorozat után magához tért, Kaliňák elmondta, hogy köszönettel tartozik az orvosoknak, akik a csodával határos módon mentették meg Fico életét. A miniszterelnök-helyettes azonban továbbra is óvatosságának adott hangot, megjegyezve, hogy továbbra is fennáll annak a valószínűsége, hogy Ficónál komplikációk lépnek fel.

A szerdai merénylet során őt ért négy lövés súlyos sérüléseket okozott. Ezek közül kettő könnyű, egy közepes és egy nagyon súlyos volt”

– mondta.

Kalinak elmondta, hogy az orvosok részben annak tulajdonítják a felépülését, hogy Fico jó fizikai állapotban van: „Nem sok olyan erős embert ismerek, mint ő. Ha valaki ezt kibírja, az fizikailag rendkívül erős.”

Hasonlóan részletesen foglalkozik a The Guardian, a The New York Times, az Independendt és más nemzetközi lapok is a Fico elleni merénylet elkövetőjével, illetve a szombati kihallgatással.

A nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban vasárnap.

A tárcavezető szerint vannak erre utaló jelek.

Közölte, nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy „magányos farkasról” volt szó, mint azt korábban feltételezték. Estok szerint az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt, vagyis amikor már nem férhetett hozzá ezekhez. Hozzátette: nagy valószínűséggel a törlést nem a gyanúsított felesége végezte el.

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de intenzív ellátásra szorul.

Kép
Forrás
#fico , #állapot , #miavéleményed , #monddmegte , #tiktok , #hirmagazin ,

Hirmagazin.eu