A magyar tőzsde a héten újabb történelmi rekordot döntött, ezzel megismételve az előző heti bravúrt. A forint hullámzó teljesítménnyel, de végül egy hónapja nem látott szintre erősödött az euróval szemben. A hétvége fontos fejleménye a francia választások vasárnapi második fordulója lesz, ami után érdemi mozgások lehetnek a dollár árfolyamában, ez pedig a forintra is hatással lehet. A hazai üzemanyagárak a szomszédos országok átlagára fölé emelkedtek, ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem hagyta szó nélkül. Heti összefoglalónk.

A forint árfolyamát alapvetően a nemzetközi devizapiaci mozgások határozták meg az elmúlt héten.

Összességében a dollár inkább gyengülést mutatott az euró ellenében, ez pedig segítette a hazai fizetőeszközt

– jelezte az Indexnek Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője. Hozzátette, hogy az euró a francia nemzetgyűlési választások első fordulóját követően kezdett erősödni a dollár ellenében. A mérséklődő bizonytalanság pedig támogatja a feltörekvő piaci devizákat, így erősödött a forint is.

Mi történt az első fordulóban?
Korábban bemutattuk, hogy az 577 fős francia nemzetgyűlésben 76 képviselőt választottak meg a múlt vasárnapi első fordulóban, közülük 39-en az élen végzett Marine Le Pen neve által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) színeiben indultak, 32-en az Új Népfront nevű baloldali szövetséghez, míg ketten Emmanuel Macron államfő Együtt nevű pártszövetségéhez tartoznak.

A nagyon magas, 66,71 százalékos részvételi arány következtében az 577 választókerületből 306-ban mind a három nagy politikai blokk – az elnöki tábor, az RN és a baloldali szövetség – jelöltjei továbbjutottak a második fordulóba. A jelöltállítás kedd este lezárult határidejéig azonban 221 körzetben visszaléptek a baloldal, a jobbközép Köztársaságiak vagy az elnöki tábor jelöltjei annak érdekében, hogy megakadályozzák az adott választókerületben az RN győzelmét, ezért végül 406 helyen ketten, 94 körzetben hárman, míg egy helyen négyen indulnak a második fordulóban.

Tehát múlt vasárnap zajlott az első forduló, amelynek a hatását a hétfőn nyitó kereskedésben éreztük meg:

A forint már hétfőn reggel erősödni tudott a régiós devizákkal együtt, 393 közelében is járt a jegyzés – jelezte lapunknak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője. Megerősítette, hogy az erősödésben leginkább a francia választások kimenetele játszhatott szerepet, a mérséklődő bizonytalanság jellemzően támogatja a feltörekvő piaci devizákat.

UGYANÍGY A MA ESEDÉKES FRANCIA VÁLASZTÁSOK MÁSODIK FORDULÓJA IS HATÁSSAL LEHET A MAGYAR DEVIZÁRA.

A legfőbb kérdés, hogy az első fordulóban 10,6 millió szavazattal 33,14 százalékot elérő RN ilyen körülmények között meg tudja-e szerezni a kormányzáshoz szükséges 289 képviselői helyet.

Egy hónapja láttuk ezen a szinten a forintot
A forint hét elejei erősödése ugyanakkor nem bizonyult tartósnak, estére ismét 395 közelében járt a forint az euróval szemben. Kedd délelőtt felfelé mozdult ki a forint, átmenetileg 396 felett is járt az árfolyam, ebben ismét a nemzetközi hangulat, a dollár euróval szembeni kismértékű erősödése játszhatta a szerepet. Azonban ahogy a hétfői erősödés, úgy ez sem bizonyult tartósnak, estére visszakorrigált az árfolyam a 395-ös szint alá. Ezt követően csütörtökig összességében nem változott az árfolyam, a 395-ös szint alatt alakult.

Csütörtök délelőtt kezdett el ismét erősödni a forint, ebben megint a nemzetközi hangulat javulása, a francia választásokkal kapcsolatos várakozások játszhatták a szerepet

– világított rá Molnár Dániel.

EZZEL EGY HÓNAPOS CSÚCSRA ERŐSÖDÖTT A FORINT AZ EURÓVAL SZEMBEN.

Az euró erősödése a dollárral szemben pénteken is folytatódott, itt is egy hónapos csúcsokon járt a jegyzés péntek délelőtt, legutóbb az EP-választásokat megelőzően volt ennél erősebb az euró.

Kép és forrás

#forint#deviza#tőzsde#miavéleményed#monddmegte#tiktok#hirmagazin,

Hirmagazin.eu