A dilemma minden egyes nap ott lehet bennünk, hiszen lépten-nyomon azt halljuk, hogy a zöldségek akkor tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, ha nyersen fogyasztjuk azokat. Ez általában így van, azonban vannak ez alól kivételek, és egyes zöldségeket nem is javasolt nyersen fogyasztani, némi párolás ezeknek a zöldségeknek is szükséges, hogy ne zavarja meg az emésztésünket, vagy ne legyenek komolyabb problémáink. Cikkünkből megtudhatja, hogy az egyes táplálékokat milyen állapotban javasolják fogyasztani a szakemberek.

A nyár egyik kedvenc zöldsége a paprika, amelyet többféle színben termeszthetünk és fogyaszthatunk. A paprikát a legjobb nyersen fogyasztani, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely antioxidáns hatással rendelkezik. A paprikát sokan grillezik, de ezzel a konyhai sütési technikával szinte az összes C-vitamin elillan a zöldségből. A paprika ezen kívül gyulladáscsökkentő flavonoidokat is tartalmaz. Ha azonban grillezzük, pároljuk vagy megsütjük, akkor a paprikának csökken a betegségellenes hatása.

A paradicsom ugyan gyümölcsnek és nem zöldségnek számít, a szakértők szerint elsősorban főtt állapotában nyújtja számunkra az egészségügyi előnyeit, a paradicsom likopinja ugyanis ekkor érvényesül igazán. A kutatások szerint nagyon hatékony védelmet jelenthet a likopin a tüdőrákkal, a gyomorrákkal és a prosztatarákkal szemben. Ha megfőzzük a paradicsomot, akkor a sejtfalak lebomlanak, így könnyebben felszívódik a szervezetünkben a likopin, illetve az antioxidáns-tartalma is magasabb főtt, mint nyers állapotában.

A hagyma nyersen a legtáplálóbb. Gazdag forrása a kénnek, amelynek egészségjavító hatásai is ismeretesek. Például nagyon hatékonyan kezeli a bőrpanaszokat, és egyes feltételezések szerint még rákellenes hatással is rendelkezik. A nyers hagyma flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz. Mindkét tápanyag sokat tehet a betegségek megelőzéséért.

A kelkáposzta ugyan nyers állapotában tartalmazza a legtöbb tápanyagot, mégis enyhén megpárolva javasolják a fogyasztását, ugyanis nyersen olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek befolyásolják a pajzsmirigy egészségét. Hő hatására azonban ezeknek a vegyületeknek nyoma sem lesz. Ezen kívül a főtt kelkáposzta koleszterincsökkentő hatással is rendelkezik, és több biológiailag hozzáférhető antioxidánst tartalmaz, illetve sokkal könnyebben is emészthető, mint nyersen fogyasztva.

A brokkolit általában mindig főzve fogyasztjuk, azonban tudnunk kell, hogy a főzés miatt a C- és a B-vitamin-tartalmának és az antioxidáns-tartalmának jelentős részét elveszíti. Igaz, nyersen fogyasztva puffadást okoz, így javasolt csak éppen roppanósra megpuhítani.

A sárgarépát a legjobb főtt állapotban fogyasztani, ugyanis a párolt sárgarépa jóval több béta-karotint tartalmaz, mint a nyers társai. A béta-karotin az A-vitamin prekurzora, amely az egészség kulcsfontosságú tápanyaga.

A fokhagyma nyersen a legjobb. Erős kénvegyületet tartalmaz, például allicint, amely magas hőmérsékleten károsodik. Az allicin antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatások igazolják, hogy csökkentheti a szívbetegségek, a rákos betegségek kockázatait, illetve segít az immunrendszer megerősítésében.

Forrás

Hirmagazin.eu