Home Főhírek Gazdaság Figyelem! Örömhír! Valamennyivel több fizetést fognak kapni a magyar dolgozók, jelentette be...

Figyelem! Örömhír! Valamennyivel több fizetést fognak kapni a magyar dolgozók, jelentette be Varga Mihály. Osztd meg, had tudják meg mások is!

Azt már szinte mindenki tudja, hogy jövőre is jelentős minimálbér, illetve garantált bérminimum emelkedésre kell számítani, hiszen már hónapokkal ezelőtt bejelentették, de most egy nagyon új és friss hírt kaptak a magyar munkavállalók, aminek garanáltan mindenki örülni fog, mert minden magyar dolgozót érint és mindenkinek fizetésemelést jelent!

A jó hírt Varga Mihály, Nemzetgazdasági miniszter jelentette be, mely szerint (ez már nem új infó) a szociális hozzájárulási adó jövőre, 2018. január 1-től 2 százalékponttal csökkenni fog! Most ehhez egy újabb adalékot kaptak a dolgozók, miszerint a 2 százalékos csökkenés mellé a kormány további fél százalékot adhat! Így most már 2,5%-os csökkenésről beszélünk, ami nettó fizetésemelést jelenthet a magyar dolgozóknak! Varga Mihály, a Reuters nevű német lapnak beszélt a legfrissebb tervekről!

A plusz 0,5 százalékpontos csökkentést a tavaly novemberben megkötött megállapodás teszi lehetővé. Ezzel jelentős mértékben csökkennek a munkaadók terhei, ami következtében magasabb fizetést tudnak adni a dolgozóiknak.

A szochó jelenleg 22 százalékos, ami a 290 300 forintos jelenlegi átlagbér esetében havonta 63 866 forintot jelent, amit a munkaadó fizet. Ez az összeg a mostani átlagbér alapján jövőre 58 060 forintra csökken. Ha pedig tényleg további 0,5 százalékponttal mérséklődik jövőre a szochó, akkor 19,5 százalékos lesz, ez pedig 56 608 forintra mérsékelné a szóban forgó összeget.-írja a napi.hu hirportál.

A napi.hu teljes cikkét itt olvashatja el:

Mekkora fizetésemelést jelenthet Varga Mihály lépése?

Jövőre 0,5 százalékkal csökkenhet a szochó. Ez jó esetben fizetésemelést jelenthet. Jövőre 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó (szochó), de ezt a kormány még megfejelheti további 0,5 százalékponttal – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Béremelkedésből jöhet a csökkentés

Varga Mihály az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek, valamint a tudományos élet képviselőit tömörítő Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi tanácskozása után pedig arról beszélt, hogy 2 százalékpontos csökkentés mellett a most belengetett 0,5 százalékpontos csökkentést a tavaly novemberben megkötött megállapodás teszi lehetővé. Az egyezség része volt akkor, hogy ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok.

Mennyi lehet?

Márpedig meghaladta: az év első 9 hónapjában a legfrissebb KSH-adatok szerint a bruttó és a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagbér egyaránt 12,6 százalékkal 290 300, illetve 193 100 forintra nőtt. A szochó jelenleg 22 százalékos, ami a 290 300 forintos jelenlegi átlagbér esetében havonta 63 866 forintot jelent, amit a munkaadó fizet. Ez az összeg a mostani átlagbér alapján jövőre 58 060 forintra csökken. Ha pedig tényleg további 0,5 százalékponttal mérséklődik jövőre a szochó, akkor 19,5 százalékos lesz, ez pedig 56 608 forintra mérsékelné a szóban forgó összeget.

Leegyszerűsítve a különbség 7257 forint lehet a 2,5 százalékpontos szochó-csökkentéssel és akár ennyivel nőhet a nettó, minden egyéb paramétert változatlanul hagyva, például a jövőre várható béremelkedést. Kérdés persze, hogy a munkaadók továbbadják-e a szochó csökkentését, azaz megjelenik-e a fizetésben. A másik, hogy jövőre várhatóan tovább emelkednek a bérek, így a különbség is emelkedhet.

További csökkenés jöhet

A szochó egyébként 2017-ben jóval nagyobb mértékben csökkent, 27-ről 22 százalékra. A Nemzeti Versenyképességi Tanácsban megszületett megállapodás összesen hat év alatt 15,5 százalékponttal mérséklődhet. Ez egyben azt jelenti, hogy az idei 5, valamint a jövő évben várható 2 plusz 0,5 százalékpontos csökkenés után a következő 2022-ig mérséklődhet a szochó.

Forrás: hirzóna24, napi

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version