Home Életmód Életmód hírek Férfi klimax: Valóban létezik?

Férfi klimax: Valóban létezik?

hirmagazin 2015 06 13 143205A korral járó hormonális változások nem csupán a nőket, hanem a férfiakat is érintik, még ha nem is olyan drasztikus módon, mint a hölgyeket.

A férfiak esetében a menopauza, vagy klimax kifejezést a korral járó tesztoszteronszint-csökkenéssel, illetve a férfi nemi hormon csökkent biohasznosulásával kapcsolatban használják. Bár mindkét nemnél hormonális változásokról van szó, mégsem azonos a két biológiai folyamat. A nőknél a klimax viszonylag rövid idő alatt lezajlik, a férfiaknál azonban a hormontermelés csökkenése sok év alatt következik be, s ennek a folyamatnak a következményei nem is túl világosak.

A tesztoszteron szint nagyon eltérő a férfiaknál, de általában idősebb korban alacsonyabb. Mindazonáltal a férfi nemi hormon mennyisége folyamatosan csökken az idővel, s ez a folyamat már 30 éves kor után elkezdődik. Évente átlagosan 1 százalékkal csökken a tesztoszteron mennyisége.

Ez a változás azonban nem feltétlenül okoz tüneteket, s ilyen esetben nincs is szükség kezelésre. Vannak azonban olyan férfiak, akik bizony megtapasztalják a csökkenő tesztoszteronszinttel összefüggő tüneteket. Melyek lehetnek ezek?

-merevedési zavar, csökkenő nemi vágy

-terméketlenség

-a herék kisebbek lesznek

-alvászavar, álmatlanság vagy éppen fokozott álmosság

-elhízás, a zsírszövet növekedésével párhuzamosan az izomszövet csökkenése

-kisebb csontsűrűség

-lelki zavarok, szomorúság, depresszió, lehangoltság, koncentrációs zavarok

A nők menopauzájához hasonló tüneteket is tapasztalhatnak a férfiak: jelentkezhetnek hőhullámok, és zavaró tünet lehet továbbá a testszőrzet csökkenése, valamint a mellek növekedése, duzzadása.

Ezeket a tüneteket azonban okozhatják pajzsmirigy-problémák, depresszió vagy túlzott alkoholfogyasztás is, ezért csak orvosi vizsgálat deríthet fényt a pontos kiváltó okra.

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a csökkenő tesztoszteronszintet hormonpótló terápiával orvosolják, ám ennek súlyos kockázatai vannak. A hormonkezelés ugyanis növeli a prosztatarák és a szívroham kockázatát, ugyanígy veszélyes lehet a különféle gyógynövények használata.

Bár a természetes tesztoszterontermelést nem lehet helyreállítani, mégis sokat lehet tenni annak érdekében, hogy javuljon a lelki és a fizikai állapot. Étkezzünk egészségesen, hagyjuk el a káros szokásokat (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás), és rendszeresen mozogjunk, hogy gátoljuk az izmok leépülését. A testmozgás a hangulatot is javítja, és segít a jobb alvásban is.

A férfi klimax nem csak a férfi életét keserítheti meg, de párjáét is alaposan. Ez az időszak sok férfiból a bizonyítási vágyat hozza elő, a kapuzárási pánikot. Meg akarják mutatni, hogy ők még igenis jó szeretők, és bárkit meg tudnak hódítani. Nagy örömmel fogadják a fiatalabb hölgyek kedves pillantását, minden alkalmat kihasználnak a bókolásra, de ugyanilyen szívesen fogadják azt is, ha őket dicsérik. Ha a férfi nem tudja megbeszélni ezen érzéseit a párjával, a férfi klimax viharos időszaka komolyan befolyásolhatja a kapcsolat jövőjét.

Forrás: noinetcafe; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Exit mobile version