A francia elnök Rajnai Gergely (Méltányosság Politikaelemző Központ) szerint azért lépett ennyire gyorsan, még az eredmények megismerése előtt, mert most lehet még olyan pillanat, amikor Marine Le Pen radikális jobboldali pártja még messze lehet az 50 százaléktól, előtte azért így is nagy feladat állhat a többség megtartásával.

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője az InfoRádióban arra reagált hogy a franciaországi EP-választási exit poll eredményekre reagálva Emmanuel Macron elnök bejelentette, feloszlatja a nemzetgyűlést. A részvétel igen magas volt, a törvényhozási választásokéhoz mérhető.

Ismert, a radikális jobboldali Marine Le Pen pártja (Nemzeti Tömörülés) az Európai Parlament honlapján is közzétett exit poll eredmények szerint kétszer annyi szavazót állított maga mellé a franciaországi EP-választáson, mint az Emmanuel Macron részvételével szerveződött liberális koalíció (Besoin d’Europe).

„Gyorsan akarnak reagálni arra, ami történt, ennél rosszabb eredményt Emmanuel Macronék már aligha érhetnek el, mint most” – fogalmazott, utalva arra, hogy az új választás már 2 hónapon belül össze kell hogy jöjjön.

Leszögezte, a választásokon az győz, aki 50 százalék plusz egy mandátumot megszerez a nemzetgyűlésben, ettől pedig még azért elég messze van a voksok harmadát összeszedő Nemzeti Tömörülés, ez tehát „megelőző lépés” lehet Emmanuel Macrontól, aki előtt még azért mindig nagy feladat lehet, hogy miképp tudja maga mögött megtartani a többséget.

Forrás

Hirmagazin.eu