Magyarországon is tudott, hogy az ismeretlen külföldi számról érkező hívások veszélyesek lehetnek, mert fondorlatos csalás állhat mögöttük.

Előfordul, hogy az előfizető csak akkor veszi észre a kifosztását, amikor kézhez kapja a rendkívül borsos telefonszámlát. A robothívásos csalás egyre inkább virágzik a világon.

A csaló hívások módszere már régóta ismert. Ám a bűnözők egy ideje képesek úgy meghamisítani a hívásokat, mintha az a szomszédból érkezne, nem külföldről. Ezzel alaposan megnövelik az esélyüket, hogy megrövidítsék az áldozatukat. Ám a védekezés is egyre erőteljesebb.

Óriási mennyiségű pénzt lopnak el

A Juniper Research piacelemző cég friss jelentésében előre jelezte, hogy a mobilelőfizetők 2023-ban világszerte mekkora összeget veszítenek a csalárd telefonos robothívások miatt. A summa eddig is hatalmas volt, de idén közel 10 százalékkal emelkedik a telefonos módszerekkel ellopott pénz mennyisége.

A társaság becslése szerint a csalárd robothívások miatt 58 milliárd dollárt, azaz bőven több mint 21 ezer milliárd forintot veszítenek az előfizetők (amiből – az e heti nyereményt nézve – kijönne 5758 darab öttalálatos a lottón). Ez 5 milliárd dollárral (1864 milliárd forinttal) több, mint 2022-ben volt. E veszteségek hátterében a megtévesztésre játszó sokféle csaló hívás, például a jogosulatlan hívásátirányítás vagy a hívószám-hamisítás növekedése áll, amelyek célja mindig a pénzügyi haszonszerzés, vagy nevezzük nevén, lopás

Annak ellenére, hogy folyamatosan fejlesztik a robothívások visszaszorítására szolgáló technológiákat, a jelentés előrejelzése szerint a csalók képessége nem lankad a módszereik megújítására, és 2027-re világszerte 70 milliárd dollárra (mintegy 25 400 milliárd forintra) fogják növelni az előfizetők veszteségeit.

A hívások pontos eredete a lényeg

A csalárd robothívások által leginkább érintett régió a világon Észak-Amerika, mivel az ottani gazdagság széles pénzszerzési lehetőségeket nyújt a csalók számára. Az idei robothívásoknak tulajdonítható veszteségek több mint felét ez a régió fogja viselni. Ugyanakkor az ilyen csalások miatti veszteségek 2025-re várhatóan először Észak-Amerikában csökkennek majd a védelmi keretrendszerek intenzív fejlesztése miatt.

A Juniper jelentése sürgeti a többi régióban védelmi keretrendszereken dolgozó szervezeteket, hogy összpontosítsanak a régióspecifikus csalási módszerekre – például a jogosulatlan hívástovábbításra –, amelyek hatékonyabban korlátozhatók személyre szabott megoldásokkal, mint a széles körben használ STIR/SHAKEN híváshitelesítési eljárással.

A jelentés emellett a csaláscsökkentési keretrendszerek szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a márkahitelesítési technológiát, amely a fogyasztóknak a hangcsatornákba vetett bizalmát erősíti. Ez a technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a hívás pontos eredetét az okostelefonjuk képernyőjén ellenőrizhessék, mielőtt válaszolnának. A Juniper szerint ez lesz a legkiemelkedőbb megoldás az előfizetők robothívásos csalással szembeni védelmére.

Forrás

Hirmagazin.eu