Budapest — „Köszöntjük Farkas Bertalant 70. születésnapja alkalmából és űrrepülésének 40. évfordulójára” – olvasható a Magyarazűrben című új Republic-nagylemez borítójában, de e kedves gesztusról csak utólag értesült a kozmosz magyar állampolgára.

A vadászpilótából lett világűrutazó elvileg inspirációként szolgált, gyakorlatilag viszont különleges kapocs fűzi a zenekarhoz.

Kisvárdán egy gimnáziumba jártunk a néhai Bódi László Cipővel és a dobos Nagy László Attilával. Nyolc éve találkoztunk is a Bessenyei fennállásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen – idézte fel Farkas Bertalan, és felsóhajtott. – Meghívtak a spontán szervezett programra, de nem lehettem ott. Nagyon igyekeztem, és most is fáj, hogy nem állhattunk Cipővel egy színpadra. Utána jót beszélgettünk, de két évvel később nagyon elszomorított, amikor Cipő haláláról értesültem. Azóta a dalszövegei is jobban megérintenek. Bámulatos tehetség volt. Gondolatban a világűrbe tud repíteni, valahányszor meghallom: Csillagok, csillagok, mondjátok el nekem…

Úgy volt, az ország Farkas Bercije mosolyog majd a Republic lemezborítóján látható űrhajós szkafanderéből, de végül ez is meghiúsult.

A banda tagjai, Nagy László Attila (balra), Patai Tamás, Halász Gábor és Boros Csaba folytatják a zenélést Cipő 2013-as halála óta is

– Nem voltam biztos benne, miért hiányzik az új lemezükről az én portréfotóm, és szerettem volna többet megtudni a koncepcióról, de olyan sok külföldi meghívásnak kellett eleget tennem, hogy nem tudtunk leülni és átbeszélni – vázolta a nyugalmazott dandártábornok, aki egyelőre azt sem tudja, ott tud-e lenni a Budapest Arénában március 14-én a Republic 30 éves jubileumi koncertjén.

– Szó szerint felemelő érzés lenne, ha úgy mondhatnánk köszönetet Farkas Bercinek, hogy egy reflektort rá is tudnánk irányítani, de sejtjük, hogy roppant elfoglalt lesz két hónappal a nagy évforduló előtt – magyarázta Boros Csaba (57), a Republic frontembere, aki az 1980 májusi űrrepülést a győri, Bartók Béla úti lakótelep egyik lakásában figyelte egy színes Munkácsy Color televízión. – Kis Szojuz játékrakétám is volt, és ezt neki is elmondtam. Az egybeírt lemezcím kétértelműsége is tetszett neki, és egyáltalán nem neheztelünk, hogy végül nem került rá az arca. Őt mindenki oda tudja képzelni!

Sok lemezt dedikált

Farkas Bertalan 1980 májusi űrrepülése előtt a Locomotiv GT és Neoton Família tagjaiból megalakult az Asztronauta együttes, és elkészült a Magyar a világűrben című kislemez, amelynek a borítóján Farkas Berci mosolygott. – Ebből a bakelitkorongból több százezer fogyott, mert a mai napig megtalálnak vele, és kérik, hogy írjam alá – mesélte Farkas.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Isza Ferenc