A kérdés csak az, hogy a fejlesztést használják-e majd az utcákon is.

Egy új Amerikai fejlesztéssel a járókelők termelnék meg a közvilágításhoz szükséges áramot, ráadásul úgy, hogy ezért szinte semmit sem kellene tenniük.

Ezzel pedig rengeteg pénzt spórolhatnának meg.

A települések számára, a közvilágítás bizony elég nagy költséggel jár, ráadásul ezzel rengeteg szén-dioxidot juttatnak a levegőbe, ami természetesen egyáltalán nem környezetkímélő.

Ez a rengeteg szén-dioxid ugyanis nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, pedig inkább visszaszorítani kellene, mint tovább erősíteni.

Az EnGoPlanet nevű startup ezen szeretne változtatni. A cég egy olyan közvilágítási rendszert fejlesztett ki, ami nemcsak környezetkímélő, de igazából ingyenes energiából látja el magát.

Az oszlopok egyrészt fel vannak szerelve napelemekkel, másrészt pedig az oszlopokhoz közel, olyan panelt építenek az útburkolatokba, amikkel a járókelők képesek energiát előállítani, és ezzel tovább tölteni az oszlopokat.

A járókelőknek pedig semmi dolguk sincs azon kívül, hogy sétálnak az úton, így a forgalmas utcákon nagyjából sosem merülne le az oszlopok akkumulátora.

A panelek három mikrógenerátorhoz kapcsolódnak, ami így lépésenként 4-8 W energiát képes előállítani az akkumulátor számára, attól függően, mekkora súly nehezedik a járólapra.

A cég el is kezdte tesztelni az új fejlesztést, és egyenlőre pozitívak a tapasztalatok.