A terrorszervezett újabb túszokról tett közzé videót. A férfiakat arra kényszerítették, hogy üzenjenek a világnak.

null
A Hamász palesztin fegyveres csoport által 2024. április 27-én közzétett videóról készült képen a túszul ejtett Keith Siegel. (Fotó: AFP) Fotó: AFP

A Hamász közzétett egy videót, amelyen két újabb túsz látható Gázában. A dátum nélküli felvételeken Omri Miran azt állítja, hogy 202 napja tartják fogva, Keith Siegel pedig megemlíti a húsvéti ünnepet, jelezve, hogy a klipeket a közelmúltban forgatták.

Mindkettőjüket akkor fogták el, amikor a Hamász október 7-én megindította halálos támadásait – írja a BBC brit hírügynökség. A videóra reagálva családjaik azt mondták, továbbra is harcolni fognak a férfiak visszatéréséért. Sürgették az izraeli kormányt is, hogy kössön új túszelengedési megállapodást.

Az új videó akkor készült, amikor a terrorszervezet azt mondta, hogy tanulmányozza Izrael legutóbbi, a fegyverszünetre vonatkozó javaslatát. Médiajelentések szerint Egyiptom közvetítő küldöttséget küldött Izraelbe, hogy új lendületet adjon az elakadt tárgyalásoknak. 

Egy ilyen megállapodás magában foglalhatja a megmaradt túszok kiszabadítását, s leállíthatja Izrael tervezett szárazföldi támadását a déli Rafah városában – mondta szombaton Izrael külügyminisztere.

A videóban látható férfiak családtagjai a megegyezést sürgetik, azt, hogy a túszok minél előbb szabadulhassanak.

Siegelt a Kfar Aza kibucból rabolták el október 7-én, amikor a Hamász megtámadta a Gáza közelében lévő izraeli közösségeket, míg Mirant a Nir Oz kibucból hurcolták fogságba.

A Hamász fegyveres szárnya által közzétett videóban kényszer hatására Siegel és Miran sürgette az izraeli kormányt, hogy állapodjon meg a terrorszervezettel a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról.

202 napja vagyok itt a Hamasz fogságában. Az itteni helyzet kellemetlen, nehéz és sok a bomba

 – közölte Miran.

A közvetett tárgyalások Izrael és a Hamász között tovább folynak, de a hetek óta tartó megbeszélések egyelőre nem hoztak újabb eredményt. A terrorszervezet elutasította a hathetes tűzszünetre vonatkozó korábbi javaslatot, amiért cserébe negyven túszt kellett volna szabadon bocsátani.

A csoport korábban ragaszkodott ahhoz, hogy minden megállapodásnak magában kell foglalnia a háború végleges befejezését, az izraeli katonai teljes kivonulást Gázából és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek korlátlan visszatérését otthonaikba. Izrael viszont ragaszkodik ahhoz, hogy meg kell semmisítenie a Hamászt Gázában, és ki kell szabadítania a túszokat.

Borítókép: A Hamász palesztin fegyveres csoport által 2024. április 27-én közzétett videóról készült képen a túszul ejtett Keith Siegel (Fotó: AFP)

Forrás

Hirmagazin.eu