Home Főhírek Belföldi hírek Ez okozta az újabb Gripen-balesetet – friss képek

Ez okozta az újabb Gripen-balesetet – friss képek

hirmagazin 2015 06 10 142038
2015. 06. 10. – 14:11
forrás: M1/Aktuális

Beragadt a gép orrfutóműve, a pilóta katapultált, megsérült, a kecskeméti kórházban van, állapota stabil – mondta el az M1-nek Orosz Zoltán altábornagy.

Szerdán kora délelőtt a Magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépén a felszállás után a repülést veszélyeztető műszaki hiba lépett fel, a pilóta megfelelő biztosítás mellett 10 óra 52 perckor kényszerleszállást hajtott végre, miközben katapultált – közölte a HM.

Gripen-baleset Kecskeméten

A pilóta miután észlelte hogy az orrfutómű beragadt, az előírásoknak megfelelően kiürítette a tankot, végrehajtotta a hasra szállást és katapultált. A gép vezetője megsérült, a kecskeméti kórházban van, állapota stabil, kommunikálni lehet vele – mondta el Orosz Zoltán altábornagy az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: az első vizsgálatok szerint javítható a JAS-39 C Gripen, amellyel pár perccel kilenc óra után szállt fel a tapasztalt Kádár Sándor őrnagy, aki kevéssel később jelezte, hogy többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját.

 

Részletes vizsgálatot követel a repülőbalesetek ügyében az Együtt
2015. 06. 10. – 13:16
forrás: MTI

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja azt követeli, hogy az illetékes kormányzati szervek folytassanak le minden részletre kiterjedő vizsgálatot a sorozatos Gripen-balesetek miatt, ennek befejezéséig pedig a vadászgépek maradjanak a földön – írta a párt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Az Együtt azt kéri, hogy a vizsgálatba vonják be az Országgyűlés illetékes bizottságait és a parlamenti pártok képviselőit.

Egyúttal felszólítják a Honvédelmi Minisztériumot, hogy a vizsgálat befejezéséig rendeljen el repülési tilalmat a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló valamennyi JAS-39 C Gripen-vadászgépre.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) korábban azt közölte az MTI-vel, hogy szerda délelőtt kényszerleszállást hajtott végre a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált. A HM azt írta: június 10-én a Magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépén a felszállás után a repülést veszélyeztető műszaki hiba lépett fel, ennek következtében a pilóta megfelelő biztosítás mellett 10 óra 52 perckor kényszerleszállást hajtott végre, miközben katapultált.

A magyar légierő egy másik Gripen típusú vadászgépe május 19-én Csehországban túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak.

 

Stabil a Gripen-pilóta állapota

2015. 06. 10. – 13:51
forrás: MTI

Stabil állapotban a kecskeméti megyei kórházban ápolják azt a Gripen-pilótát, aki szerda reggel katapultált a város katonai repülőterén – jelentette be a honvéd vezérkar helyettes főnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.
Orosz Zoltán altábornagy elmondta: további vizsgálatok döntik el, hogy a sérült pilótát helyben ápolják vagy a fővárosi Honvédkórházba viszik.

Kádár Sándor őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta, aki megpróbálta a meghibásodott, kiképzési feladatot ellátó gépet „hasra” landolni, és akkor katapultált, amikor manőver közben a repülő balra kitört, irányíthatatlanná vált. – ismertette.

Az első helyszíni vizsgálatok azt mutatják, hogy javítható a JAS-39 C Gripen repülőgép. Kádár Sándor pár perccel kilenc óra után szállt fel, és kevéssel később már jelezte, hogy többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját.

Orosz Zoltán teljesen normális eljárásnak nevezte, hogy az eset után átvizsgálják a hazai Gripeneket, és addig a repülők földön maradnak, de a meghibásodás jellege nem olyan, hogy „a típust le kellene tiltani”. Összefüggés a csehországi balesettel nincs – jegyezte meg kérdésre válaszolva, de kiemelte, „láthatóan és érzékelhetően műszaki jellegű a probléma”.

A cáslavi reptéren május 19-én történt másik Gripen-balesetet továbbra is vizsgálják a cseh, a magyar és a svéd illetékesek – mondta, hozzátette: hasonló vizsgálatot folytat le a HM ebben az ügyben, mint a csehországi esettel kapcsolatban.

Egy másik kérdésre válaszolva Orosz Zoltán közölte: nem gátolja az ország légtérvédelmét és vállalt nemzetközi vállalásainak teljesítését, hozzátéve, hogy a két gép kiesése természetesen okoz nehézségeket.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ez okozta az újabb Gripen-balesetet – friss képek

Készült: 2015. június 10. Beküldve: Belföldi hírek

… van, állapota stabil – mondta el az M1-nek Orosz Zoltán altábornagy. Szerdán kora délelőtt a Magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú …

Kényszerleszállást hajtott végre egy Gripen

Készült: 2015. június 10. Beküldve: Belföldi hírek

2015. 06. 10. – 13:05 forrás: MTI Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a …

Ez a magyar Gripen már nem fog repülni?

Készült: 2015. máj. 21. Beküldve: Belföldi hírek

… szóvivője szerint a sérült magyar Gripen javíthatatlan. Magyar szakértők szerda reggel csatlakoztak cseh kollégáikhoz, akik a cáslavi repülőtéren …

Biztonsági okból Kassán landolt a Magyar Honvédség egyik Gripenje

Készült: 2015. március 21. Beküldve: Belföldi hírek

Forrás: MTI | 2015. 03. 20. 21:01:47 A Magyar Honvédség egyik, Svédországból Magyarországra tartó Gripen vadászgépe a biztonsági

Exit mobile version