Home Főhírek Gazdaság Ez elképesztő: drasztikusan drágul egy szentesi társasház áramszámlája, mert napelemekkel rakták tele...

Ez elképesztő: drasztikusan drágul egy szentesi társasház áramszámlája, mert napelemekkel rakták tele a tetőt – akkor a napelemrendszer ebben a helyzetben hátrány?

Halálos madárcsapdává váltak a napelemparkok. Hirmagazin.eu

Egy szentesi társasház két évvel ezelőtt 18 millió forintos beruházással az egész épület tetejét napelemmel borította be.

A lakóközösség ezzel szerette volna csökkenteni a villanyszámlát. Így fedezik a három lépcsőházban összesen 24 lakás áramfogyasztásának nagy részét, ám most már nem számítanak átlagos fogyasztónak, ezért a rezsijük az egekbe szökik.

„108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van most jelen pillanatban a tetőn” – mondta el az RTL Klub Híradójának Erdei István.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A „napelem erőmű” a családok teljes fogyasztásának több mint 50%-át biztosítja annak ellenére, hogy többen – köztük Erdei – gázzal működő megoldások helyett klímával vagy elektromos fűtőtestekkel melegítik otthonukat az őszi-téli időszakban.

A lakó szerint a korábbi áramszámlái 90-100 ezer forint között voltak, a napelemrendszer beépítése óta ez mintegy a felére csökkent, és gázt egyáltalán nem is használ.

– A gázszámlám csak azért nem 0 forint, mert a rendszerhasználati díjat fizetem – magyarázza a férfi.

Amennyiben a szolárpanelek a kellő mennyiségnél többet termeltek, azt társasházként szolgáltatták be a nagy közösbe, tehát eladták az MVM-nek. A hidegebb szezonban pedig, amikor többlet áramra volt szükségük, akkor társasházként vásároltak a szolgáltatótól.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ebben a helyzetben viszont a kollektív áramfogyasztás átlépi a rezsicsökkentés határértékét, így ezentúl a piaci árat kell megfizessék. Az éves áramszámla lépcsőházanként az eddigi 290-400 ezer forintról akár 750 ezer forintra is felugorhat.

A lakók indítvánnyal álltak elő az MVM számára: azt szeretnék, ha mindenki az egyedi fogyasztásmérőik alapján kisfogyasztónak számítana, de továbbra is megtartanák a napelem rendszert, hogy a villamosenergia-gényük java részét maguknak termelhessék meg, környezetbarát módon.

A háztartások ily módon a rezsicsökkentett árral élhetnének, de kérésüket az MVM elutasította. A híradó kérdéseire a szolgáltató egyelőre még nem válaszolt.

blikk
Hirmagazin.eu
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version