Kezdőlap Szabadidő Bulvár Ez döbbenet! Hivatalosan a kis hercegek nem is Katalin hercegné és Vilmos...

Ez döbbenet! Hivatalosan a kis hercegek nem is Katalin hercegné és Vilmos herceg gyerekei?

KATALIN HERCEGNÉ ÉS VILMOS HERCEG FOTÓ: PUZZLEPIX

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Hogy micsoda?

Katalin hercegné és Vilmos herceg három gyönyörű gyermek büszke szülei, az 5 éves György hercegnek, a 3 éves Sarolta hercegnőnek és a négyhónapos Lajos hercegnek. Azonban hivatalosan nem ők döntenek ketten a gyerekekről, a királyi udvar szabályai szerint ugyanis a gyerekek gyámja az uralkodó – írja a Glamour.

Egy 300 éves törvény szerint az uralkodónak vétójoga van minden fontos kérdésben az unokákat illetően addig, míg kiskorúak. A törvényt 1717-ben fogadták el I. György király idejében, mivel az uralkodó rossz kapcsolatban volt fiával, a későbbi II. Györggyel, törvénybe vették, hogy ő legyen fia gyermekeinek a hivatalos gyámja.

Ez azt jelenti, hogy a királynő felelt Vilmos és Harry hercegekért, míg kiskorúak voltak, azonban az nem tiszta, hogy György, Sarolta és Lajos hercegekre is vonatkozik-e a szabály, mivel ők Erzsébet dédunokái, és I. Györgynek nem volt dédunokája, amikor a törvényt meghozták, így nem is foglalták bele a dédunokák kérdését. Amikor Károly hercegből király lesz, rászáll Katalin és Vilmos gyerekeinek, valamint Harry herceg és Meghan Markle jövendőbeli sarjának a hivatalos eltartása.

Tehát az uralkodó dönt a gyerekek neveléséről, utaztatásáról és tanulmányairól. A hivatalos szabályzat szerint a király(nő) abba is beleszólhat, hogyan nevelik, tanítják, kik gondozzák őket, és a házasságukat is ő hagyja jóvá. Volt már rá példa, hogy Erzsébet királynő is alkalmazta a törvényt, amikor Károly herceg Skóciába vitte a gyerekeket, előtte a királynőtől kellett hivatalosan engedélyt kérnie. Egyszer Erzsébet meg is tagadta ezt a jogot, amikor Diana magával akarta vinni Ausztráliába a fiait nem sokkal halála előtt

A törvény létezése miatt nem volt gyermektartási tárgyalás Diana és Károly válásakor sem, ugyanez volt a helyzet, amikor Beatrix és Eugénia hercegnők szülei, András yorki herceg és Sarah Ferguson is elváltak. Mivel gyakorlatilag nem ők a trónörökösök hivatalos gyámjai, így az eltartásukat sem kellett áttárgyalni a váláskor.

A törvény a mai napig létezik, de a királyi család nem csinál belőle nagy ügyet, úgyhogy nem kell attól félni, hogy Károly herceg majd felülbírálná fiai szülői döntését, ha majd király lesz.

Glamour

Hirmagazin.eu


Exit mobile version