Az Északi-középhegység völgyeiben és a Nyírségben is nulla fok alá csökkent a hőmérséklet hajnalban.

Az első őszi fagyokon túl vagyunk, a nehezén viszont még nem biztos. Szerdán hajnalban akár mínusz öt fok is lehet, amivel megdőlhet az évszázados hidegrekord.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi közlése szerint nem példa nélküli a szeptemberi fagy. 1977-ben ugyanezen a napon szintén mínusz fokokat mértek. Akkor Putnokon –2,2 volt.

Kedd reggel hat fok körül alakult a hőmérséklet. Nemcsak a családi házakban kellett fűteni, de a lakásokban a távfűtés is beindult. Budapesten a fogyasztók több mint negyven százalékánál kapcsolták már be a fűzést. Ott, ahol a lakóközösségekkel megállapodott a Főtáv, egy meghatározott átlaghőmérséklet alatt automatikusan elindították a szolgáltatást.

Hamarabb indul a fűtésszezon

240 ezer lakossági fogyasztóból mintegy százezer fogyasztónál bekapcsolták a fűtést –mondta Herpai Attila, a Főtáv kommunikációs vezetője az M1-nek. Hozzátette: jellemzően minden automatikusan indul el a társasház szerződései alapján. Eddig 120 közös képviselő jelentette be, hogy a hidegre való tekintettel hamarabb indítanák a fűzést.

Kedd hajnalra két településen is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson és a Nógrád megyei Zabaron is mínusz egy fokot mértek.

112 éves rekord dőlhet meg

A következő napokban az előrejelzések szerint tovább csökkenhet a hőmérséklet. Az ország leghidegebb pontjain a magyar–szlovák határon, illetve a völgyekben elsősorban mínusz 4-5 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérséklet – jelentette az M1 meteorológusa. Ezzel egy 112 éves hőmérsékleti hidegrekord dőlhet majd meg.

Legutóbb 1906-ban Dobogókőn mérték a leghidegebbet. Akkor szeptember 26-án mínusz 4,2 fok volt. Most ismét jó esély van rá, hogy még akár ennél is keményebb lesz a hajnali fagy.

Erdélybe megérkezett a hó

A Magyarországon tegnap végigvonuló hidegfront a Kárpátokban már valóban télies időt okozott. Erdélyben több hágót lezártak. A Fogarasi-havasok teljesen fehérbe burkolóztak.

A rossz idő váratlanul érte a túrázókat, annak ellenére, hogy a hatóságok időben kiadták az erről szóló figyelmeztetéseket. Egy fiatal férfi kihűlt a hegyekben, a hegyimentők már nem tudták megmenteni az életét.

Tizenéves kirándulókat is mentettek éjszaka a hegyimentők. Sokan a hegyi utakon ragadtak autóikban a hó és a jegesedés miatt.

Forrás: M1