Home Főhírek Külföld Évek óta készült a rasszista gyilkosságra a pozsonyi vérengző

Évek óta készült a rasszista gyilkosságra a pozsonyi vérengző

1634289647 jpgwjisnw md
1634289647 jpgwjisnw md

Szerdán este lövöldözés volt Pozsony központjában, ahol két férfi a helyszínen életét vesztette, egy nőt pedig kórházban kezelnek. A rendőrség csak csütörtökön reggel találta meg a mindössze 19 éves elkövetőt – holtan. A támadás előtt a 19 éves fiú a Twitteren számolt be terveiről. A lövöldözést megelőzően közzétett posztjában szélsőséges nézeteket hirdetett.

Az október 2-i öt halálos áldozatot követelő gázolás után újabb fekete éjszakát tudhat maga mögött a szlovák főváros. Szerda este hét óra magasságában lövöldözés volt a pozsonyi Vár úton, amely során két ember életét vesztette, egy harmadikat pedig kórházba kellett szállítani. A Sme napilap információ szerint az áldozatok 30 év alatti férfiak voltak.

Az eset a Tepláreň nevű szórakozóhely mellett történt, amelyet főként az LMBTQ-közösség tagjai látogatnak. Egy helyi lakos azt mondta, hogy legkevesebb hét lövést hallott. Más források szerint legkevesebb 10 lövés dördült el a helyszínen. A kiérkező rendőri alakulatok azonnal lezárták a környék utcáit, és nagy erőkkel keresték a támadót, aki elmenekült a helyszínről. A hatóságok helikopterekkel és csónakokkal is keresték az elkövetőt. Matúš Vallo Pozsony főpolgármestere szerdán késő éjszaka a közösségi oldalán közölte, hogy több biztonsági intézkedést is hoztak a fővárosban.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő végül másnap, vagyis csütörtökön reggel tájékoztatott róla, hogy a nyilvánosság megnyugodhat, nem fenyeget újabb támadás az elkövető részéről, ugyanis a hatóság egységei megtalálták őt – holtan.

A legfrissebb hírek itt!

A Tepláreň nevű bár előtt lövöldöző 19 éves fiatal a Denník N napilap információi szerint a Vlasť – magyarul Haza – párt egyik 2020-as képviselőjelöltjének a fia. A rendőrség azt vizsgálja, hogy a gyilkosságot az apja fegyverével hajtotta-e végre. A támadás előtt a fiú a Twitteren számolt be terveiről. Azt írta, a gyilkosságot már 2019 óta tervezte. A lövöldözést megelőzően közzétett kiáltványában extrémista nézeteket vallott, és náci szimbólumokat használt. Az Új Szó szerint arról is beszámolt, hogy ha sikerrel jár, további rasszista indíttatású tömeggyilkosságokat fog elkövetni.

A fiatal két tömeggyilkosra is hivatkozott, Brenton Tarrantra, aki Új-Zélandon mecsetekben lövöldözött, illetve John Earnestra, aki az Egyesült Államokban egy zsinagógában támadt. Rajtuk kívül több gyilkost is idézett, akik szélsőjobboldali nézeteket vallottak. A pozsonyi lövöldözést elkövető fiatal a 18 éves Payton Gendron mintáján készült volna következő támadására. Gendron idén májusban tíz embert ölt meg az amerikai Buffalo városában. A támadás után a fiatal a közösségi oldalon még tett közzé bejegyzéseket, egyben azt írta: „Találkozunk a másik oldalon”.

A legfrissebb hírek itt!

A tragédia után sorra fejezik ki részvétnyilvánításukat a politikusok. Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésben megjegyezte: „Ártatlan emberéleteket követelt a kisebbségek iránti gyűlölet, amit a politikusok buta és felelőtlen nyilatkozatai is hosszú ideje táplálnak.” Az államfő figyelmeztette a közszereplőket, hogy ne tegyenek gyűlöletkeltő kijelentéseket, az igazságszolgáltatást pedig cselekvésre szólította fel.

Nyitókép: Oleksandr Filon/Getty Imagesinfostart
Hirmagazin.eu
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version